Тернопільський став спочатку очистять, а потім – заселять лікувальними водоростями

Очищення ставу відбуватиметься в декілька етапів, – переконують у міській раді. На одному із етапів запустять унікальні зелені водорості, які допоможуть покращити екосистему.

Як повідомив заступник Тернопільського міського голови Леонід Бацюра, над проблемою очищення ставу працюють вже давно, а самі водорості допомагають дістати біологи з інституту біології ТНПУ ім.В.Гнаюка. – Ми розробили цілий алгоритм очищення Тернопільського ставу. Передували в цьому переговори з нашими польськими колегами та колегами-науковцями з цілої України, – говорить пан Бацюра. – Перший етап – інженерний, до нього входить спорудження мережі аераційних фонтанів. Частину з них вже встановили, зараз готують до спорудження ще однієї черги аераційної мережі.



Окрім того, за словами чиновника, потрібно вирішити проблему ливневих каналізацій, яка зараз актуальна для всього міста. – Ливневі каналізації – це питання №1 – тому, що без усунення потраплянь в озеро сторонніх речовин руйнує екосестему, а отже усі наші дії з очищення не матимуть результату, – продовжує Леонід Бицюра. – Від початку року працювала спецтехніка, яка пробивала ливневі стоки. Окрім того, маємо негативне явище, що на одному з підприємств стався витік нафтопродуктів в озеро. Фахівці переконують, що такі виливи ставались впродовж останніх десяти років.

Джерело.