Туристичну родзинку печеру «Вертеба» на Тернопільщині планують зробити ще привабливішою

Стратегія із облаштування інфраструктури до туристичних об’єктів області продовжується. Маленькими кроками втілюються проекти, які спрямовані на те, щоб залучити до нашого краю туристів, а також зробити регіон цікавим та щонайважливіше – зручним і доступним з точки зору туристичної привабливості. Власне те, як заохотити туриста їхати до унікальної гіпсової печери Вретеба, що у селі Більче-Золоте Борщівського району, обговорили під час виїзної наради за участі голови облдержадміністрації Степана Барни.

За його словами, Тернопільщина багата на печери, які відомі усьому світові. Печери Кришталева, Оптимістична, Млинки приваблюють туристів звідусіль. Але саме печера Вертеба єдина в Україні, де діє підземний музей трипільської культури. Це її особливість, якою цікавляться науковці, геологи з різних країн світу.



Зараз, наприклад, у печері проводять розкопки представники двох американських університетів, які приїжджають до нас уже не вперше.

«Тому сьогодні, – каже Степан Барна, – наша стратегія – відпрацювати комплекс заходів, які дадуть можливість розвинути в цілому інфраструктуру до печери та створити всі умови для перебування тут туристів».

Частину коштів на реалізацію масштабного проекту із облаштування стоянок для автобусів, місцями для відпочинку та переодягання, туалетами та альтанками планують залучити із Державного фонду регіонального розвитку. Даний проект представив відділ туризму ОДА.

«Першочергове завдання, – підкреслює Степан Барна, – зробити під’їзний шлях до печери. Бо по бездоріжжю не поїде жоден турист». Це завдання планують реалізувати уже цього року. Адже кошти на ремонт дороги виділені. Понад 10 мільйонів гривень, які дозволять зробити шлях до печери зручним та набагато швидшим.

«Маємо докласти максимум зусиль, щоб наші амбітні плани зреалізувалися. Адже мандрувати Тернопіллям – це не лише економічно вигідно, а ще й неабияк пізнавально. Бо Тернопільщина лише починає відкривати себе Україні і світові», – переконаний Степан Барна.

Джерело.