Ціну на газ вдалося втримати, але це ненадовго: МВФ зжалився над Україною, готує транш

Україна все ж отримає п’ятий кредитний транш від Міжнародного валютного фонду, і в цьому їй не мало допоміг ключовий союзник.

 

 

Так, МВФ пом’якшив свою позицію щодо нашої країни під тиском США і все ж вирішив надати допомогу. Але поки невідомо, про яку суму кредиту йдеться, так само, як і термінах його надання.

Як розповіло джерело, знайоме з деталями переговорів, у США виступили проти вимоги МВФ про одномоментне підвищення цін на газ для населення.

На їхню думку, це тільки зіграє на руку проросійським силам напередодні президентських і парламентських виборів, які повинні пройти в 2019 році.

Оцінюється, що проросійські сили якраз і використовують підняття цін на газ як головний аргумент у виборчій кампанії.

До цього МВФ наполягав, щоб український уряд підняв ціни на газ для населення до ринкового рівня. Це призвело б до того, що блакитне паливо подорожчало б на 60%. Уряд же погоджувався на не більше ніж 30% зростання.

На сьогодні тариф для населення становить 4942 гривні за 1 тис. куб. м (без ПДВ).

Відзначимо, що отримання чергового траншу від МВФ залишається важливим питанням для України.



Експерти не впевнені, чи зможе Україна впоратися з обслуговування свого зростаючого боргу без кредитних вливань.

Грошей від МВФ в країні не отримували з квітня 2017 року. А необхідні реформи проводяться все більш повільним темпом. Експерти відзначають, що з урахуванням нинішньої ситуації знову почала даватися взнаки сумна національна традиція. Так, ще з 1994 року Україна завжди отримувала половину тієї суми, про яку домовлялася з МВФ під зобов’язання проведення змін. Але робота над реформами зупинялася, як тільки показники починали трохи поліпшуватися. Цього разу ситуація повторилась.

Джерело.