Експерт назвав два сценарії, якщо ЄС відвернеться від України

Євросоюз боїться війни та біженців і цей страх успішно використовує Кремль для просування власної політики

761044

Про це пише політолог Петро Олещук у статті на НВ.

За його словами, євроінтеграція, у тому розумінні, яке українці вкладали у цей термін раніше, для нас закрита.

Проблема в тому, що під дією зовнішніх і внутрішніх обставин, Євросоюз закривається у “мушлю”. Вони бояться: нас, Росії, біженців, війни. І цей страх успішно використовує та ж Москва для просування власної політики,
– вважає автор.

Олещук описує два сценарії, якщо ЄС не прийме Україну.

“Сценаріїв для нас лише два. Перший – капітуляція перед Росією і повернення у її “імперські обійми”. Бачу, що зараз цей сценарій стає все більш “популярним”, але він не може розглядатися серйозно”, – відзначає політолог.

Автор пише, що Росія повністю залежить від коливання цін на нафту.

“Не треба бути генієм, аби передбачити, що нафта і вуглеводні у досить осяжній перспективі перестануть бути надійним джерелом доходу. Що далі? Ми будемо на периферії Росії, яка сама буде на периферії світу?” – вказує експерт.

Другий сценарій, за словами Олещука, прагматизація зовнішньої політики.

Серйозні, а не фасадні (“аби дали безвіз”) реформи, терор стосовно корупціонерів, небачена лібералізація економіки, яка може привабити замучених “євросовком” інвесторів.



Нам потрібні нові союзники. Нові альянси. Активна, а не пасивна участь у світових процесах,
– пише він.

Політолог вважає, що перший шлях українське керівництво пройде легко та невимушено. Другий – для нього просто незрозумілий.

“Отож, питання радикальної заміни еліти постане дуже скоро. І воно не буде абстрактним, воно буде більш ніж конкретним”, – резюмував Олещук.