Які школи можуть закрити на Тернопільщині перед першим вересня?

Понад 750 загальноосвітніх шкіл нараховують на Тернопільщині. У рамках освітньої реформи пріоритет залишається за опорними навчальними закладами. Таких наразі в регіоні – 29. Саме опорні школи отримають найбільше фінансування, – а відтак і найкращу матеріально-технічну базу.

Школи з невеликою кількістю учнів на Тернопільщині можуть понизити в ступені, – кажуть в управлінні освіти і науки ОДА. А щодо закриття навчальних закладів, то відповідні рішення прийматимуть представники влади на місцях.

«В умовах децентралізації може відбутися оптимізація навчальних закладів через достатнє фінансування. Однак щодо загальноосвітніх навчальних закладів з великою кількістю дітей, питання про закриття ніхто не розглядає.



Під час створення опорних шкіл, філії можуть бути понижені у ступені. Опорні школи мають бути на порядок вище щодо матеріально-технічної бази від інших навчальних закладів. Це означатиме, що у маленьких школах діти не будуть мати ні кабінетів хімії, ні кабінетів фізики чи такого матеріально-технічного обладнання, як мають опорні школи. На кінець минулого навчального року ми мали 27 опорних шкіл, а з першого вересня ми будемо мати 29 опорних навчальних закладів», – каже начальник управління освіти і науки ОДА Ольга Хома.

У селах з невеликою кількістю учнів створюватимуть школи-філії опорних загальноосвітніх навчальних закладів. Відтак у старших класах дітям доведеться переводитися з рідної школи до найближчого опорного навчального закладу.

Джерело.