Містечко на Тернопільщині збирається розробити стратегію на 10 років

Почаївська міська об’єднана територіальна громада однією з перших в області провела громадські слухання стратегії свого розвитку на 2017—2027 роки. Найближчим часом документ мають проголосувати на сесії міськради.

1481574536-oblasna-rada-1481574536-5276

За словами одного з розробників проекту, голови Тернопільської обласної організації «Гуртом!» Ігоря Ковалика, в області схожі стратегії мають іще п’ять громад — Шумська, Скалатська, Підволочиська, Теребовлянська і Великогаївська. Такий документ є базовим для ОТГ, зауважив експерт, і відображає бачення її розвитку на перспективу, визначає стратегічні цілі та шляхи їх досягнення.

У «Стратегії розвитку Почаївської міської об’єднаної територіальної громади» фахівці на основі аналізу паспорта ОТГ розробили стратегічні й операційні цілі, визначили пріоритети й завдання для керівництва і громади. Мова йде про ощадливе використання місцевих природних ресурсів, розвиток регіонального туристично-рекреаційного сектору, створення плану перепідготовки службовців виконкому міської ради й оптимізація видатків з місцевого бюджету. Серед пріоритетних завдань — створення агенції розвитку Почаївської ОТГ, започаткування програми впровадження місцевих ініціатив, моніторинг стану довкілля та інші.

Автори стратегії переконані: документ дасть змогу грамотно організувати роботу керівництва громади на наступні роки, налагодити співпрацю з інвесторами, залучити громадськість до управління ресурсами громади. «До реалізації стратегії варто заохотити місцеве населення.



Це і кадри з міської ради, і підприємці, і працівники соціальної, гуманітарної сфер, — каже експерт проекту Сергій Хлєбас. — Не треба забувати про студентів-випускників, уродженців Почаєва, які мають повернутися до рідного міста, щоб його розбудовувати. Можна шукати фахівців і поза межами громади. Але основний акцент — на власному кадровому ресурсі».
— Про проект дізналися від Міжнародного фонду «Відродження», — розповідає міський голова Почаєва Василь Бойко. — Коли утворилася громада, ми почали звертатися в різні організації та фонди, щоби долучатися до різних проектів. Так і дізналися про проект стратегій для об’єднаних територіальних громад. Знайшовши експертів, розпочали роботу над документом. Надіюся, що депутати підтримають його на найближчій сесії, адже ця ініціатива корисна для громади. Очікуємо, що реалізація стратегії допоможе налагодити ефективну роботу як міськ-ради, так і підприємців та позитивно вплине на кожного мешканця Почаєва, на розвиток міста в найближчі роки.

Вільне життя