Чекають кардинальні зміни! Який сюрприз приготували для вчителів-пенсіонерів в Україні

Вчителів, яким раніше ввели дрес-код в школах, можуть перевести на контракт у разі ухвалення парламентом відповідного закону.

Про це розповів в інтерв’ю “Українській правді” міністр освіти Лілія Гриневич.

Вона уточнила, що це нововведення може торкнутися саме вчителів пенсійного віку.

“У проекті закону “Про загальну середню освіту”, який ми повинні внести в парламент, ми пропонуємо положення про те, що всі працівники пенсійного віку, незалежно від того, учитель це чи директор, переводяться на контрактну форму. Це означає, що з ними щоразу будуть переукладати контракт. Є старші викладачі-пенсіонери, які в 70 активно працюють, а є такі, які вже не здатні працювати. Тоді вони відпрацювали контракт і його далі можуть не продовжити”, – пояснила Гриневич.

Міністр підкреслила, що в контракті повинно бути все чітко прописано: як людина проводить навчальний процес, чи володіє сучасними методиками навчання і т.д.
“Якщо педагог може пропускати уроки, бути на заняттях бездіяльним, є прояви знущання над дітьми – є підстави розірвати контракт. Тривалість контракту – на розсуд директора школи. Може бути на рік, а може на п’ять.



Він бачить, як учитель працює”, – сказал вона.

Як повідомлялося, Міносвіти висунуло вимогу до морального вигляду. Днями Кабмін затвердив професійний стандарт для педагогів молодших класів. Вчителям пропонують використовувати е-бібліотеки, розширювати “духовну сферу” і допомагати колегам.

Відзначимо, що ні для кого не таємниця, які існують проблеми в українській школі. Батьки школярів нерідко нарікають, що загальноосвітні навчальні заклади застряли на рівні 20-річної давності: нічого не змінюється, регулярно збираються гроші в різні фонди, але якісних результатів від цих поборів не видно.

Джерело.