До Почаєва на Тернопільщині прийшли «чорні чоловічки» у футболках із кричущим написом (фото)

Про чоловіків, виявлених серед паломників, які прибули на Тернопільщину, до Почаївської лаври, повідомили депутат Почаївської міської ради Тарас Паляниця і речник Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) Євстратій Зоря.

Вони обидва ще 25 серпня зробили перші заяви на своїх сторінках у «Фейсбуці». І це – не дивно, адже «чорні чоловічки» були у футболках з доволі дивним написом. Текст починався словами: «Приготовьтесь к войне…».

Нагадаємо, дискусії щодо Почаївської лаври і перебування цього архітектурно-мистецького комплексу в оренді в Української православної церкви Московського патріархату тривають уже не перший рік. Фактично від того часу, як Кабмін Віктора Януковича у 2003 р. забрав пам’ятку із підпорядкування Кременецькому національному парку, Тернопільська обласна рада добивається повернення Почаївській лаврі статусу державного заповідника. Обласні депутати вже навіть зверталися з такою вимогою до Президента України Петра Порошенка і Кабінету Міністрів України.



За відповідне рішення під час засідання облради 12 травня 2016 р. проголосували всі присутні в залі 54 депутати.

– Ми хочемо повернути у власність держави цю святиню, а потім через відкритий конкурс на право користування окремими культурними спорудами дати можливість іншим церквам, зокрема і греко-католицькій, проводити тут молебні і служби, – прокоментував тоді звернення депутат Андрій Цибульський.

Поки Київ мовчить, у Почаєві час від часу відбуваються події, що збурюють громадськість. Нагадаємо, нещодавно у книгарні Лаври виявили книги, ілюстровані прапорами так званих ЛНР/ДНР. Окрім того, там не раді бачити вірян інших конфесій, що теж викликає щире нерозуміння із боку краян.

Втім, депутат переконує, що нічого страшного наразі не сталося (цитуємо допис Тараса Паляниці у «Фейсбуці»):

– І СБУ, і МВС, і органи місцевого самоврядування зараз працюють заради цілісності та єдності України. Про це не завжди пишуть, не всюди говорять та інколи не висвітлюють, але ми пройшли весну 2014-го року… зробили висновки. Навчилися. Працюємо!!!

Принагідно депутат запевнив, що особисті дані осіб, які потрапили на фото (див. вище – прим.), представники відповідних служб встановили ще у день поширення інформації. З ними, мовляв, провели «відповідні бесіди» і рекомендували змінити «форму одягу». Цим і обмежилися, бо порушення чинного законодавства у такому випадку немає, адже на футболках всього-на-всього була цитата із Біблії.

Далі депутат запевнив (цитуємо):

– У місті Почаїв міською радою встановлена новітня система відеоспостереження та відеофіксації «Безпечне місто», що дозволяє покривати відеокамерами всю центральну частину та інші велелюдні місця. Почаївська міська рада постійно співпрацює із правоохоронними органами, Службою безпеки України, іншими установами та організаціями задля запобігання поширенню ідей «руського міра» на території Почаївської міської об’єднаної територіальної громади.

Втім, Євстратій Зоря такого спокою депутата Тараса Паляниці не поділяє. Він зробив новий пост сьогодні, 27 серпня, причому додав до нього кілька цікавих фото (див. нижче – прим.).

Цитуємо отця: «Отримав ще фото із хресного ходу, який минулої суботи (25 серпня – прим.) прийшов із Кам‘янця-Подільського до Почаєва. Перший кадр – із камери відеоспостереження. У верхньому лівому куту видно дату і час: «08-25-18 13:46:22».

Тут можна побачити, що чоловіки у футболках «про війну» – не просто якісь випадкові маргінали, що прибилися до прочан (як зараз намагаються їхню присутність пояснювати з боку МП в Україні), а фактично охорона ходу, при чому доволі численна.

Другий кадр – ті самі особи, але з обличчя. Це фото – з офіційного сайту Лаври (що підтверджено іншими кадрами)».

Прокоментував речник УПЦ КП і зауваження про те, нібито слова на спинах «просто цитата із Писання»:

– Хочу сказати, що зазвичай цитата позначається (назва книги Писання, розділ і вірш). А ще – диявол у спокушанні Христа в пустелі теж використовував цитати із Писання. Цитування, вирване з контексту – не лише не зберігає авторитет Писання, але навіть навпаки – може бути ділом богопротивним…

Отже, конфлікт ще далеко не вичерпаний, як це хочуть подати у Почаєві. Конфлікт навколо святині лише набирає обертів…

Джерело.