Штраф, втрата майна, суспільно-корисні роботи і навіть кримінал – усе це загрожує боржникам на Тернопільщині

Якщо не платите аліменти, державна служба для вас – табу. Також вас не випустять за кордон, навіть можуть забрати авто чи будинок. Таке не лякає? Тоді вас відправлять на суспільно-корисні роботи. Прибиратимете на кладовищі, наприклад. Не захочете? Тоді вас посадять!

 

 

Метою внесення змін (повний перелік – у Довідці, що унизу) до законодавства у цій сфері був саме захист прав дітей. І для цього в Україні вже зробили все можливе, стверджують фахівці Управління юстицій Тернопільщини.

Другим пакетом змін збалансували права обох батьків

Закон №2475-VIII «Про внесення змін до деяких актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту дитини на належне утримання», набрав чинність 28 серпня.



На додачу, 22 серпня Уряд прийняв постанову №619 «Про внесення змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України». Вона вступила у силу 29 серпня.

– Держава зробила все, аби захистити інтереси діток. Тепер не сплачувати аліменти – максимально не вигідно, – стверджує заступник начальника управління юстиції із питань державної виконавчої служби – начальник Управління державної виконавчої служби Андрій Хічій. – Раніше жінки ходили, скаржилися, але реально вплинути на аліментників нам не вдавалося. Нині все змінилося!

Перелічив усі найсуттєвіші зміни начальник Управління юстицій Тернопільщини Едуард Кольцов.

Також варто зауважити, що у зв’язку зі змінами, збалансували права обох батьків. Тобто право виїхати ненадовго за межі України з малюком також отримає той із батьків, який не проживає з дитиною. Проте лише у випадку, коли він є добросовісним платником аліментів. Для цього йому необхідно звернутися з письмовою заявою до того із батьків, який проживає з дитиною. Дозвіл має бути наданий впродовж 10 днів. В іншому випадку за спрощеним порядком у наказному провадженні таке рішення виносить суд.

– За умисне порушення встановленого законом обмеження щодо строку перебування дитини за межами України передбачена адміністративна відповідальність, – нагадує посадовець.

Але – і це ще не все, адже за злісних аліментників взялися всерйоз. Наразі удосконалили норму законопроекту щодо виїзду за кордон дитини, яка проживає у неповній родині. При цьому законопроект передбачає можливість виїзду дитини за кордон строком до 1 місяця із тим із батьків, з ким проживає дитина, не лише на лікування, навчання і відпочинок, а й з метою її участі в дитячих змаганнях, фестивалях, учнівських олімпіадах і конкурсах за кордоном, у тому числі – у складі організованої групи дітей.

Розмір штрафу, до речі, вирахувати доволі просто. До прикладу, якщо особа, яка має сплачувати аліменти щомісяця у розмірі 2 тис. грн, ухилятиметься від сплати протягом року, то сума боргу становитиме 24 тис. грн. Окрім того, виконавець на таку особу накладе штраф у розмірі 20% від цієї суми, а саме – 4,8 тис. грн (24 000/100 х 20% = 4800 грн). Таким чином, загальна сума, що підлягатиме сплаті на утримання дитини, у випадку заборгованості становитиме уже 28 тис. 800 грн.

«Є частина боржників, яких нічим не налякаєш»

Ще жорсткішим законодавство стало до чиновників, які не сплачують аліменти. По-перше, посадовці повинні доводити, що вони – чесні, відразу при прийомі на роботу. По-друге, їх можуть звільнити, якщо таке порушення виявлять згодом..

– Є частина боржників, яких нічим не налякаєш. Їх приблизно 1,5 тисячі. У них немає грошей, майна, закордонного паспорта. Нічого! – визнає Едуард Кольцов.

На таких порушників будуть впливати по-іншому, уточнює Андрій Хічій. Для цього вже передбачили жорсткіші умови виконання суспільних робіт, а також кримінальну відповідальність за відмову від них.

Так, Тернопільщина не б’є рекордів за кількістю злісних аліментників. Втім, боржники все-таки є, наголошує пан Кольцов.

– Сьогодні на виконанні у наших працівників перебуває 701 виконавче провадження, де заборгованість у сплаті аліментів становить понад рік, 205 – від одного до двох років, від двох до трьох – 194, понад три роки – 252, – уточнює Едуард Кольцов. – Тому краще сплатити борг якнайшвидше…

Навіть судитися аліментнику тепер не вигідно, бо держава стягує усі судові витрати саме із винного, додає Андрій Хічій

Джерело.