У Тернополі збирають літературу для дітей українців у Італії

Для засновника Благодійного Фонду «Вірую» Олексія Левенця нині – гарячі дні. Адже цього року він разом із своїми однодумцями продовжує розпочату ще торік акцію зі збирання книжок для юних українців, які нині живуть в одному із італійських міст.

 

 

– В Італії було відкрито дві українській школи у місті Брешія . Тут є чи не найбільша українська діаспора в Італії, понад 35 тис. українців мешкає, – розповідає Олексій Левенець. – І ось, там діє суботня та недільна школи для український дітей, це при церкві Різдва Христового. Там наша заробітчанка Надія Вигнанець опікується церковною громадою і от з цієї школи приїжджала до нас, у Тернопіль, вчителька, теж українка з Лановечччни.

На початку вересня вона підвищувала кваліфікацію у Львові, на курсах під патронатом дружини Президента України для тих українок, які за кордоном навчають наших дітей.



Це все було за спеціальною освітньою програмою. То ми з нею спілкувалися і передали їй для недільної школи дитячі розмальовки. Також ми передавали книги і в минулому році, десь біля двох тисяч книжок.

Але цього мало, там у цих школах навчається близько 2 тис. українських дітей. Це, у тому числі й діти тих, хто допомагає Україні – родини з «Вонтерської сотні» міста Брешія, медичний «Карітас», що діє при згаданій церкві.

Потреба в україномовній літературі існує не тільки для маленьких українців, але й для підлітків, старшокласників, зрештою, для їхніх батьків теж. Тому, фактично, зараз розпочинається нова хвиля зі збору таких україномовних книжок на різноманітну тематику.

– Якби від кожної родини передали туди нехай навіть одну-дві книжечки, то вже було би добре. А ми у цьому переконалися, коли торік тернопільські діти передавали своїм ровесникам в Італії книги із побажаннями, зі своїми контактами, це все зближує дітей. Ми формуємо такий вантаж і передаємо нашими перевізниками, які нам у цьому допомагають, безкоштовно перевозять ці книги. Переконаний, спільними зусиллями ми зможемо сформувати для цих україномовних навчальних закладів в Італії шкільні бібліотеки, – розповів засновник Благодійного Фонду «Вірую» Олексій Левенець

Джерело.