Факти, які змусять вас полюбити осінь

Найвищий рівень тестостерону як в чоловічому, так і в жіночому організмі, піднімається восени. Вчені припускають, що подібний сплеск може бути результатом стародавнього інстинкту спарювання (тобто осіннього «періоду гону»).

 

 

З давніх часів осінь вважалася однією з найважливіших пір року, тому що в цей час починає скорочуватися світловий день, а попереду лежать холодні, темні дні. Так як для виживання був необхідний хороший урожай, багато народів, намагаючись забезпечити його успішне вирощування, поклонялися різним богам і богиням.

Деякі народи, наприклад, Ацтеки в Стародавній Мексиці, навіть приносили в жертву богам людей. Осінні діти, народжені в період з вересня по листопад, мають велику ймовірність дожити до 100 років, ніж ті, хто народився в інші сезони.

За даними НАСА осінь — це «сезон полярних сяйв», так як геомагнітні бурі в цей час відбуваються приблизно в два рази частіше, ніж в інші сезони.

Дослідження журналу Perception показало, що чоловіки вважають жінок більш привабливими в сезон похолодання. Одна теорія пояснює це тим, що восени підвищується рівень тестостерону в організмі чоловіків. Іншу теорію можна назвати «ефектом контрасту».



Влітку чоловіки постійно бачать напівоголених представниць слабкої статі, на відміну від осені, що зміщує «критерії привабливості» на користь жінок.

Найближче до дня осіннього рівнодення повний місяць називали «врожайний місяць». До появи штучного освітлення таке місячне світло було вкрай важливе для успішного збору врожаю.

Восени, коли починає холоднішати і стає менше світла, листя дерев припиняють виробляти хлорофіл, зелений пігмент, який допомагає поглинати сонячне світло для здійснення фотосинтезу. У міру згасання зеленого, починають проявлятися інші пігменти листа, такі як помаранчевий і жовтий каротиноїди і яскраво-червоний антоциан.

Вчені припускають, що глобальне потепління може вплинути на кольори осені. У міру того як світ теплішає, листя починає відкладати зміну свого кольору. Крім того, листя можуть використовувати глюкозу, що міститься в них, не на освіту червоного пігменту, а на зростання нових гілочок.

Глобальне потепління також здатне змінити середовище проживання дерев, таких як клен цукровий, який створює одні з найяскравіших відтінків осені. Тварини і рослини помітно реагують на зміни, що відбуваються восени зі світлом. Наприклад, щоосені розміри яєчок самців джунгарских хом’ячків збільшуються до 17 разів у порівнянні з нормальною величиною, щоб бути готовими до спарювання. Дослідники виявили, що в холодні осінні місяці чоловіки більш схильні до проведення затишних вечорів зі своїми коханими і перегляду романтичних комедій.

Почуття холоду викликає прагнення до тепла і комфорту в оточенні інших людей. День осіннього рівнодення щороку відбувається в різний час, але зазвичай воно випадає на 22-23 вересня. У 1931 році рівнодення сталося 24 вересня по григоріанському календарю, який не завжди відповідає позиції Землі на орбіті навколо Сонця.

Осіннє рівнодення 24 вересня не повториться з 2303 року. Сонцестояння і рівнодення — це астрономічні явища, які пов’язані з позицією Землі щодо Сонця в різні пори року. Сонцестояння (літнє і зимове) відбувається, коли Сонце знаходиться в самих північних і найпівденніших позиціях в небі. Рівнодення (осіннє та весняне) відбувається, коли день і ніч у всьому світі тривають приблизно однаково.

Багато птахів восени переселяються в більш теплі регіони. Один з найдовших перельотів здійснює полярний крячок, який за рік долає відстань до 70 000 кілометрів. Б

ільшість метеорологів визначають осінь як період, що триває з вересня по листопад в Північній півкулі. У Південній півкулі осінніми місяцями є березень, квітень, травень. Зокрема, в Новій Зеландії та Австралії осінь офіційно розпочинається 1 березня і закінчується 31 травня.

Згідно давньогрецької легенди, осінь починається, коли Персефона вирушає в підземний світ до Аїди. Її засмучена мати, богиня родючості, дозволяє рослинності зів’янути і загинути до тих пір, поки навесні не повернеться її дочка. Сезонні спостереження за змінами статусів відносин в профілях соцмережі Facebook показують, що найчастіше статуси «Без пари» змінюються на «Зустрічається» або «Заручений (-а)» восени. Найбільше число розлучень відбувається влітку.

Історично склалося, що осінь є одночасно символом достатку і смерті, і письменники завжди приходили в захват від подібної подвійності.

Ірландський письменник Вільям Батлер Єйтс написав вірш «Осені», в якому осінь використовується як алегорія старіння і смерті. У знаменитому романі «Великий Гетсбі» Френсіса Скотта Фіцджеральда осінь символізує почуття втрати, яке відчуває Гетсбі після розриву з Дейзі. Дослідники вважають, що низький рівень вітаміну D (сонячного вітаміну) може привести до підвищення ваги в осінній і зимовий періоди.

Нестача вітаміну D скорочує спалювання жиру і запускає механізм його відкладання. Шведські вчені виявили, що восени жінки втрачають більше волосся. Ймовірно, причиною цього є еволюція: волосся міцніше тримаються в літній період, щоб захистити скальп від впливу сонячних променів. Крім того, клітини волосся знаходяться на другому місці за швидкістю зростання (після кісткового мозку) і чутливі до змін у навколишньому середовищі, таким як сезонні зміни.

Кілька досліджень показали, що діти, народжені влітку, розвиваються значно гірше, ніж діти, народжені восени. Згідно з повір’ям, спійманий восени листочок з дерева приносить удачу. Кожен листочок означає вдалий місяць в наступному році.

Щоосені в Мюнхені, Німеччина, проходить фестиваль Октоберфест. Фестиваль вперше відбувся 1810 році як частина весільного свята кронпринца і проводиться щорічно до цього дня. Під час фестивалю випивається близько 5 мільйонів літрів пива.

Джерело.