Відпрацювали і до побачення: що чекає на вчителів-пенсіонерів?

Ви віддані своїй роботі, присвятили все своє життя улюбленій професії, виховали не одне покоління дітей та готові працювати і вдосконалюватися? Та не все так просто. Ймовірно, що вас “попросять” піти. Міністерство освіти і науки України хоче аби всі вчителі пенсійного віку, працювали виключно за контрактною формою. А це означає, що з ними щоразу перезаключатимуть договір.

Такі новведення у майбутньому. Про наміри перевести вчителів-пенсіонерів на контракт очільниця освітнього міністерства Лілія Гриневич повідомила під час інтерв’ю “Українській правді”.

На скільки років заключатимуть договір буде вирішувати директор школи. Поки це може бути 1 рік або 5.



А перейти до таких дій, змушені, через те аби перевірити чи справляються педагоги пенсійного віку із своєю роботою і чи не спричиняє це складності.

До слова, за словами заступника начальника рівненського управління освіти чимало вчителів-пенсіонерів початкових класів цьогоріч відмовилися від роботи, або ж перевелися на інші посади, які не потребують багато роботи. Адже нова українська школа вимагає від педагогів викладатися на повну і постійно, активно працювати із малечею.

Намагаємося з’ясувати, що ж думають з приводу таких змін педагоги, які уже на пенсії, проте продовжують ділитися знаннями із учнями. Приміром, пані Світлана викладає географію у школі уже сорок років, каже, на роботу ходить із задоволенням, адже любить дітей і прагне поділитися із ними своїми знаннями. Зараз жінці 62, уже 6 років вона на пенсії.

Так, я на пенсії І що з того? Я ж не хвора, не крива, з психікою у мене все добре. Чому я маю йти з роботи. Я можу працювати, я люблю свою роботу. І взагалі, такі нововведення, вважаю порушенням моїх прав. І я коли захочу, тоді і піду. А як жити на ту пенсію? Це ж нереально просто вижити. Хай дадуть нормальну пенсію, а тоді відправляють, – розповідає вчителька географії Світлана.

Солідарна із думкою пані Світлани, і вчителька фізики Оксана. За плечима у неї 42 років педагогічного стажу.

У нас є таке поняття атестації, яку ми проводимо в 5 років один раз і можливо варто в один із пунктів, ввести контрактну основу. Тому що під час атестації ми маємо чи підвищити категоріі, а ті вчителі, які не хочуть працювати, можна ввести пункт про контрактну систему випробування. І це стосується не тільки пенсіонерів, а усіх працівників. Тому що є такі, які у 30 років уже не хочуть працювати і не вміють, нічого навчити дітей. А до них потрібен індивідуальний підхід, зробити так аби вони тебе слухали і вчилися, – каже вчителька фізики пані Оксана.

Та чи можуть дійсно вчителі-пенсіонери знайти спільну мову із учнями? Адже дуже часто буває, що діти не сприймають на уроках інформацію або взагалі не приходять на заняття. Цікавимося у восьмикласників.

Ну, мені всерівно, якщо чесно. Хоча з одної сторони хочеться аби була молода вчителька, а з іншої сторони, старша, більше досвіду, – розповідає Тарас.

Мені, здається, що тут не грає ролі, молода вчителька, чи старша, головне аби вона могла нас чомусь навчити, от і все, – розповідає Вероніка.

Директор одної із шкіл І-ІІІ ступенів пояснює вчителі є різні, одні готові працювати, активні креативні, а інші приходять на роботу аби тільки відсидіти свій предмет, отримати гроші у подвійному обсязі (адже плюс пенсія) і піти додому. Тому контрактна форма трудового договору допоможе визначити і позбутися тих вчителів, які “протирають” штани у навчальному закладі.

Нині законопроект знаходиться на розгляді уряду. Коли остаточно затвердять зміни та коли вчителі-пенсіонери працюватимуть за новими правилами наразі ще не відомо.

Тому будьте на поготові, якщо вас, мова йде про вчителів-пенсіонерів попросять перейти на контрактну форму, а згодом і взагалі з роботи. Та все що не робиться, на краще, адже якщо вчителі-пенсіонери підуть на заслужений відпочинок дорога буде відкрита молодим, перспективним працівникам.