Гройсман висловився проти вільного продажу землі для всіх

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман виступає проти повної лібералізації ринку землі, але готовий розглядати варіанти.

Про це він заявив, виступаючи на форумі в Києві, передають Українські новини.

“Я категорично проти відкриття всього ринку землі для всіх, на всі боки. Це моя позиція як громадянина України, це для мене принципово”, – сказав він.

Крім того, Гройсман зазначив ще одне обмеження, яке, на його думку, повинно залишитися.

“Позиція номер два – треба дати можливість українцям один в одного купувати землю в обмеженій кількості і для спеціального використання”, – наголосив він.

За словами прем’єра, проте уряд готовий до дискусії з цього питання.

Раніше Гройсман заявляв, що вважає допустимим обмеження в 200 га в одні руки при продажу землі фізичним особам – громадянам України в разі відкриття ринку земель сільськогосподарського призначення.

Нагадаємо, що заборону на продаж земель сільськогосподарського призначення, так званий мораторій, було введено ще у 2001 році. З 2002 року він почав діяти як тимчасовий захід з метою забезпечення нормативного врегулювання земельних відносин та створення інфраструктури ринку землі, після чого парламент неодноразово його продовжував.

У грудні 2017 року Верховна Рада продовжила мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2019 року.

На початку травня 2018 року глава представництва Світового банку в Білорусі, Молдові та Україні Сату Кахконен заявляла, що ціни на сільськогосподарську землю в Україні виростуть втричі після того, як знімуть мораторій на її продаж. Пізніше Світовий банк оцінив втрати від мораторію на продаж землі.

Європейський суд з прав людини визнав мораторій порушенням прав людини.

У червні два десятка організацій об’єдналися в Коаліцію за скасування мораторію, підписавши відповідний меморандум.