Чиновник з Києва відкрив на Тернопільщині те, на що тут довго чекали

В Україні кожна дитина не має відчувати дискомфорту. Таку тезу висловив віце-прем’єр-міністр України з гуманітарних питань В’ячеслав Кириленко під час відкриття інклюзивного ресурсного центру у Шумську, що на Тернопільщині.

 

 

– Наше стратегічне завдання, щоб кожна дитина ніколи не відчувала дискомфорту, в тому числі та, яка має певні особливі потреби. Тому із відкриттям такого інклюзивного ресурсного центру діти отримуватимуть доступ до різних передових методик навчання і виховання. Це, власне, і одне з наших головних завдань. Цього року уряд виділив понад 500 мільйонів гривень на цільову субвенцію для місцевих бюджетів на розвиток інклюзивної освіти. Це кошти, які до кінця року копійка в копійку підуть на закупівлю обладнання, оплату педагогам та їхнім помічникам.



Все це велика ініціатива Фонду Порошенка, яка вже другий рік отримує всебічний розвиток в Україні, – сказав віце-прем’єр-міністр.

За його словами, запровадження інклюзивного навчання створює передумови для інтегрування дітей з особливими освітніми потребами, у тому числі і з інвалідністю, у загальноосвітній простір. Це дозволяє дітям бути у соціумі, спілкуватися та навчатися зі своїми однолітками, з ними рости та розвиватися.

Шумський ІРЦ розміщений на базі опорного закладу – загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів. Там надаватимуть освітні послуги дітям з особливим потребами віком від 2 до 18 років. Працюватимуть у центрі з дошкільнятами та дітьми шкільного віку. На його обладнання держава виділила 164 тисячі гривень, обласний бюджет – 100 тисяч гривень.

Коментуючи подію, голова Тернопільської ОДА Степан Барна розповів, що нині в області проживають понад 13 тисяч дітей з порушенням психофізичного розвитку.

Згідно з підписаними меморандумами з Фондом Порошенка та обласною і районними державними адміністраціями, в області буде створено 19 ІРЦ в 11 районах, в обласному центрі та трьох ОТГ.

Джерело.