Чому з кранів тернополян тече “кава” і “пиво”

Часто тернополяни повідомляють у соцмережах, що з кранів тече вода буруватого кольору. Що є причиною такого забарвлення і як планують вирішувати цю проблему розповіли 11 вересня у “Тернопільводоканалі”.


У тернополян з кранів часто тече вода бурого кольору. У водоканалі кажуть – відхилень не виявили – Це пов’язано зі специфікою нашої води, яку ми беремо з підземних джерел, – зазначив директор “Тернопільводоканалу” Володимир Кузьма. – А для підземної води характерна наявність високого вмісту заліза. Така проблема не лише у Тернополі, а й у Луцьку, Львові, Хмельницькому, Сумах, Рівному, Полтаві. Адже ці міста теж отримують воду з підземних джерел.



Як відомо, залізо при реагуванні з киснем окиснюється і випадає у вигляді бурого осаду. Вода збирається на внутрішніх стінках труб і при інтенсивному водорозборі цей осад вимивається. За словами пана Кузьми проблеми з водою немає у тих районах, в які подається вода з Тернопільського водозабору. – Це район Нового світу, Центр, район Старого парку і суміжні мікрорайони, – коментує директор “Тернопільводоканалу”. – В інших частинах міста є проблема наявності заліза у воді, адже її подають з Верхньоівачівського водозабору і вона не проходить станції повного очищення. Відповідно ми двічі на рік проводимо зупинку насосних станцій і промивання мереж, щоб мінімізувати негативний вплив заліза. “Тернопільводоканал” бере участь у програмі “Розвиток міської інфраструктури UA”, яка фінансується за кошти світового банку. – Один з компонентів цієї програми – будівництво станції знезалізнення для води, яка подається з Верхньоівачівського водозабору, – кажу Володимир Кузьма. – Сподіваємося, що на початку літа наступного року розпочнеться будівництво. Після того ця проблема поступово має зникнути.

Джерело.