Дітей не пустять до школи і садочка: з’явилася нова заборона, що потрібно знати батькам

Дітям без щеплення не можна відвідувати навчальні заклади. Якщо вакцинація учням протипоказана — мають принести відповідну довідку.

 

 

Міністерство охорони здоров’я спільно з Міністерством освіти та науки України постановили не допускати невакцинованих дітей до навчальних закладів. Відповідні листи було направлено керівникам облдержадміністрацій.

Як йдеться у постанові, відвідувати державні навчальні заклади зможуть лише ті учні, які отримали профілактичні щеплення. Також до навчань допускаються учні, яким не можна робити щеплення через протипоказання.

У переліку хвороб, проти яких необхідно робити щеплення, вказані кір, краснуха, епідемічний паротит, кашлюк, гепатит В, туберкульоз, правець, поліомієліт, Хіб-інфекції, а також дифтерія.

«Ураховуючи, що ризик масового поширення зазначених інфекцій особливо збільшується з початком навчального року просимо вжити заходів щодо забезпечення рекомендованого Всесвітньою організацією охорони здоров’я обсягу охоплення профілактичними щепленнями або недопущення невакцинованих (за відсутності протипоказань) дітей у заклади освіти. Зазначена вимога передбачена в статті 15 Законе України «Про захист населення від інфекційних хвороб», відповідно до якої дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється», – йдеться, зокрема, в листі.

Якщо в учнів є протипоказання щодо щеплень, їм повинні видати відповідну довідку. Рішення про допуск таких дітей до закладів повинна прийняти комісія лікарів. У разі ускладнення епідемічної ситуації, таким дітям можуть заборонити відвідувати школу чи дитсадок.

У МОЗ наголошують, що наразі в Україні достатньо вакцини, щоб охопити імунопрофілактикою всі вікові групи, які цього потребують.

Джерело.