Тернопільським водіям скасують обов’язкові медичні довідки про стан здоров’я

Зараз для отримання водійського посвідчення будь-якої категорії, або при його заміні кожен тернопільський водій зобов’язаний пред’явити довідку про стан здоров’я. Подібна практика є в багатьох країнах, але в Україні вона є виключно корупційною, адже довідки форми 083/о зараз просто продаються за 200-400 гривень.

Про те, що Інтернет рясніє такими оголошеннями, добре знають і в МВС. І зрозуміло, що ніі про яку перевірку стану здоров’я мова не йде. Втім, тут кажуть, що видача довідок про стан здоров’я – це компетенція медичних установ, які курирує Міністерство охорони здоров’я.

Зараз, водійська медкомісія включає проходження окуліста, невропатолога, отоларинголога, хірурга, гінеколога (для жінок). На завершальному етапі необхідно відвідати терапевта. Крім цього, необхідно здати аналізи крoві і сeчі.

— Для непрофесійних категорій (легкові авто та мотоцикли) слід значно спростити процедуру.



В ідеалі у сервісних центрів МВС повинен бути доступ до медичної бази даних. Якщо людина перебуває на обліку у сімейного лікаря, то інформація про стан його здоров’я є в цій базі. Така система дозволить виключити медичну довідку з переліку необхідних для отримання або заміни водійських прав документів, — каже Начальник Головного сервісного центру МВС України Владислав Криклій.

Схоже, що впровадження електронних баз даних підтримує і в. о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун. Так, для прикладу, база даних санітарних книжок вже створена і з вересня дані про професійні медичні огляди будуть зберігатися в єдиній електронній базі. Це означає, що неможливо буде використовувати підроблену довідку або санітарну книжку.

Тож цілком ймовірно, що шанси на скасування корупційної системи отримання медичних довідок для водіїв є. Ось тільки терміни введення електронної бази поки визначити складно.

Джерело.