В Україні можуть дозволити водіння без прав: як це працює

Депутати готові дозволити українським водіям не возити з собою оригінали водійських прав, техпаспорта на автомобіль і страхування “автоцивілки” — законопроект про це днями був поданий в Раду. На думку депутатів, дані про ці документи повинні бути внесені в електронну базу патрульної поліції, що допоможе спростити ідентифікацію особи водія та правомірність його перебування за кермом.

Автоексперти підтримують нововведення і кажуть, що зміни в закон повинні прийняти, але побоюються збоїв в роботі такої бази в провінції, де не завжди буває хороше покриття для мобільного зв’язку або інтернету, пише газета Сегодня.

Як це працює

Згідно із законопроектом, два головних нововведення такі. Перше – водії, в тому числі іноземці, що мають водійське посвідчення, видане їм в Україні, можуть не возити його постійно з собою. А от закордонні водійські права пред’являти доведеться, адже в нашу е-базу вони, природно, не занесені. Друге – скасування нинішньої практики вилучення водійських прав за ряд порушень (ДТП, проїзд на червоне світло і т.



д.) з видачею тимчасового посвідчення до рішення суду (на 3 місяці).

За словами одного з авторів документа Павла Різаненка, при зупинці водія, який не має при собі прав, йому досить буде назвати поліцейському своє ім’я та прізвище, дату народження. Всі інші дані повинні бути в електронній базі, в тому числі скан водійських прав, техпаспорта і номер поліса “автоцивілки”, якщо він оформлений в електронному вигляді. Якщо ідентифікувати водія після цього не вдалося, законопроект передбачає, що така людина зобов’язана на вимогу поліцейського проїхати до найближчого відділення для з’ясування обставин.

За і проти

Думки фахівців з приводу законопроекту різні. Так, автоексперт з питань законодавчого забезпечення безпеки дорожнього руху Володимир Караваєв нововведення підтримує:

“Закон швидше технічний, але він потрібен. Важливий позитивний момент – зникне колізія, чи зобов’язаний водій передавати документи в руки патрульному або їх досить пред’явити. Також поліцейський зі 100% -ною достовірністю зможе визначити, справжні права у водія або підроблені, чи не позбавлений він права керування (права міг і не здати, мовляв, загубив), – все це буде зафіксовано в базі даних”.

А ось автоексперт Микола Корчмаренко каже, що схема з е-документами буде чітко працювати, тільки якщо за кермом знаходиться власник автомобіля.

“Уявіть: машина зареєстрована на чоловіка, а за фактом керують ним дружина або син, – аналізує Корчмаренко. – Так, у них є водійські права, і по електронній базі це нескладно перевірити. Але в даному випадку наявність у водія на руках техпаспорта обов’язково, адже патрульний не може знати: дозволив батько своєму синові взяти автомобіль або той скористався машиною без дозволу. А це вже кваліфікується як викрадення. З цієї ж причини потрібна і наявність страховки”.

За словами Корчмаренка, зазвичай ці три документи водій зберігає разом, тому залишати вдома права і возити з собою техпаспорт і поліс особливого сенсу він не бачить.

E-бази поки не готові

Якщо законопроект приймуть, Україна (42 млн осіб населення) стане 4-ою країною в світі після Швеції, Грузії і Польщі (повинна вступити в силу з 1 жовтня), де діє електронна база згаданих документів. Але для цього у нас необхідно створити єдину базу водійських прав і техпаспортів. E-база діючих полісів автоцивілки за всіма страхкомпаніями мається на Моторному (транспортному) страховому бюро. У Головному сервісному сцентрі МВС відповіли, що є е-база транспорту, зареєстрованого після 2013-го, але до 2019 року в неї обіцяють внести всі автомобілі. А ось е-база водійських посвідчень поки існує тільки по регіонах.