Цікава афера. Як на Тернопільщині продали туалет разом з людськими гаражами

Районний центр на Тернопільщині, місто Бережани, прославилося останнім часом не лише сміттєвим колапсом, а й історією з продажем земельних ділянок. Хоча сам міський голова у цьому не побачив нічого поганого.

 

 

Все почалося з того, що у Бережанах стали непотрібними дві старих громадських вбиральні. Однау центрі міста біля ринку, а інша на автовокзалі.

Здавалося б, ідея доволі непогана, адже обидві вбиральні мали не дуже новий вигляд, та такий, що жоден містянин не зміг без огиди туди зайти.

І от виконавчий комітет міської ради оголосив аукціон з продажу двох вбиралень. Оголошення про початок аукціону на продаж двох об’єктів був виставлений на офіційному сайті міськради. Хоча, дещо дивно було, що ціна туалету в центрі Бережан дещо завищена, як на старий, майже розвалений об’єкт. Його стартова ціна становить 352 608 грн.

Однак не все вявилося так просто, як написано у інформації місцевої Ратуші.



Трішки глибше копнути і виявляється, що туалет прожається не сам

Нежитлове приміщення, вбиральня на вул. Міцкевича, 2-Г, площа – 66 кв. м. Площа земельної ділянки – 890 кв. м, цільове призначення: для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови, – йдеться в оголошенні.

І вже після того, як торги виграв підприємець Олег Лаба, виявилося, що на проданій території ще знаходяться людські гаражі.

А одразу після аукціону на гаражах бережанців з’явилося повідомлення про те, що Бережанська міська рада просить до 20 вересня демонтувати самовільно встановлені металеві споруди та привести земельну ділянку в належний стан.

А у разі відмови виконати вимоги – гаражі знесуть примусово. Досі мережанці не стикалися з такою проблемою, щоб людську землю отак просто продавали.

У декількох власників гаражів таки знайшлися документи про законність зведення гаражів на даній земельній ділянці. Мало того, багато бережанців зверталися до міськради з прохання узаконити встановлення гаражів, та там, певно, заздалегідь страхувалися – щоразу відмовляли.

У міській раді заяви приймати не хотіли, казали, що ця ділянка перебуває в оренді будівельної фірми «Радана», і коли цей строк закінчиться, тоді й рекомендували прийти. Але як цей термін сплинув, виявилось, що земля стала однією зі складових аукціону, а ми знову залишилися ні з чим, – каже бережанець Валентин Веремеєнко.

Мало того, міська рада кілька років тому дозволяла там же звести багатоповерхівку. Тоді, згадують мережанці, багато людей просто «кинули на гроші. А суди так і не виграли опісля масштабної афери.

А вже тепер, сам Олег Лаба вирішив здати куплену землю в оренду і людські гаражі просто заважають підприємцю.

На черговій сесії міськради, депутати відмовилися захищати права бережанців і відмовили в задоволенні їхніх заявадже дана земельна ділянка сформована для обслуговування та будівництва нежитлового приміщення – вбиральні, яке продано.

Сам міський голова Володимир Музичка розповідає, що жодного конфлікту між мешканцями і міською радою немає.

Аукціон відбувся прозоро і міський бюджет поповнився майже на 400 тис. грн. До того ж депутати ввійшли в становище людей і в рішенні сесії передбачили вишукати їм іншу земельну ділянку для гаражів, – запевнив мер райцентру.

А найцікавіше є те, що сам підприємець Лаба, який купив земельну ділянку, живе в одному будинку з людьми, які наразі ризикують втратити свої гаражі.

Сам Олег Лаба запевняє – купив ділянку, бо хоче порядку у місті. Хоча заперечує той факт, що згідно документів, земля призначена лише для туалету.

На земельній ділянці планую спорудити комерційні об’єкти. Що це буде, однозначно сказати не можу. На об’єкт мають вийти проектанти і визначити, які є обмеження і що там можна будувати, а що – ні. У планах є спорудження готелю, ветлікарні чи пекарні, – розповів Олег Лаба.

Тож, як виявляється, замість 68 м.кв. туалету, Бережанська міська рада примудрилася продати 900 м.кв. землі підприємцю, який не гребуватиме нічим і збудує там все, що забажає. І без сумніву – владці дозволять це зробити.

Злочинні махінації Бережанської міськради проти самим же мешканців райцентру у майбутньому може обернутися у протистояння. І хто зна, чи буде правда на боці депутатів і міського голови.

Джерело.