Полтавщина на межі: нафтовики завалили область сотнями тонн токсичних відходів – депутати

Попри загальноприйнятий стереотип про те, що Полтавська область – один з найбільш екологічно чистих районів України, насправді, зараз Полтавщина знаходиться на межі екологічної катастрофи. Область буквально потопає у токсичних відходах підприємств нафтовидобувної галузі. Замість того, щоб переробляти і знезаражувати свій шлам (суміш ґрунту і промивної суміші, яка складається з глини, хімічних реагентів, солей, обважнювачів, пластифікаторів тощо). Крім того, шлам насичений домішками нафти та газоконденсату зі свердловин. Підприємства нафтогазовидобувної галузі мають очищувати шлам самостійно або віддавати його на переробку спеціальним підрядникам.

 

 

– Кожна з 40 свердловин Полтавської області продукує близько 4 тисяч метрів кубічних шламу, – каже Ігор Горжій, депутат облради та голова екологічної комісії. – І на ділі усі ці токсичні відходи викидають на місцеве звалище твердих побутових відходів, тоді як па папері демонструють нам угоди на переробку з якимись «лівими» фірмами, зареєстрованими у житловій квартирі у Броварах.



Раніше 80 свердловин «УкрГазВидобування» проводило гідророзриви породи для видобутку сланцевого газу. Для цього використовували спеціальний розчин метанолу. Куди ділася вся ця хімія? Вони її просто спалили і не зізнаються в цьому. Все пішло в атмосферу і випало десь на полях отруйним хімічним дощем.

За словами Ігоря Горжія, «епіцентр» нафтовидобутку Полтавщини – село Сенча. Відти видобувні компанії звозять шлам просто на звалище сміття у Лохвиці.

Про екологічний «бєспрєдєл» «УкрГазВидобування» та «Полтавагазвидобування» розповів також депутат обласної ради Володимир Бобиль. Він показав журналістам пляшку, наповнену чорною смердючою речовиною:

– Це газоконденсат, який я легко набрав з ґрунту у селі Базилівщина Машівського району, навпроти прохідної технологічного цеху з переробки газового конденсату «УкрГазВидобування». Цим газоконденсатом просочена земля на рівні 20-25 метрів – саме на водоносному горизонтів, звідки люди беруть воду з колодязів. Оця смердюча речовина мало того, що буквально отруює мешканців навколишніх сіл, так ще й повільно почала пересуватися у бік пічки Тагамлик. А Тагамлик впадає у Ворсклу, ну і далі отруюватиме вже всю Україну через води Дніпра. Роками жителі Базилівщини безрезультатно судяться з нафтовидобувачами. До того ж, компанія взяла у користування 3 668 гектарів землі і не збирається її повертати.

Як кажуть депутати, які нещодавно у складі спеціальної комісії вивчали екологічну ситуацію на Полтавщині, усі ці процеси має контролювати Держекоінспекція. І якщо б вона працювала, то штрафи за такі дії компаній були б просто космічними. Натомість працівники «Нафтогазу» виписують собі лише космічні премії.

– Вони все дуже гарно розповідають, показують красиві слайди, які вони молодці і як все гарно працює. На практиці все жахливо, нафтовики завалили Полтавщину сотнями тонн токсичних відходів. Якщо нічого не почати робити просто зараз, то невдовзі на нас чекає справжня екологічна катастрофа, – сказав Ігор Горжій.

Депутати акцентували на тому, що зовсім не проти видобутку вуглеводнів на Полтавщині і не мають на меті заважати розвитку цієї галузі надалі:

– “УкрГазВидобування” вирішили, що ці 5% ренти, які вони платять до місцевих бюджетів, все, що вони винні місцевим громадам. За наслідки своєї діяльності вони не відповідають, але їх вплив на довкілля жахливий і катастрофічний. Ті, кому ми дали дозволи на видобуток, після чого нас звинувачують, що ми дали дозволи компаніям Фукса, вони хоча б платять за соціальними зобов’язаннями. А щоб встановити кінцевого бенефіціара цих компаній – чи правда це росіянин Фукс – ми звернулися в СБУ.

Джерело.