У Чернівцях будуть судитися із двома забудовниками

У Чернівцях є два багатоквартирних самобуди. Про це molbuk.ua розповіла заступник начальника Державної архітектурно-будівельної інспекції Чернівецької міської ради Наталя СІРМАН.

Перший об’єкт самовільного будівництва – це багатоповерхівка на вулиці Рівненській, 7. Тут львівська фірма “МС Імперіал Буд” зводить житловий комплекс “Парк Авеню”. Подавали документи на будівництво двох секцій багатоквартирного будинку. Та забудовник цим не обмежився.

Під час перевірки державна архітектурна інспекція виявила, що добудовують ще шість секцій.



Документи скасували, а інвестори тепер ходять у міськраду із проханням допомогти.

“Через порушення скасували декларацію, яка була на дві секції, і відправили всі матеріали перевірки до Державної архітектурно-будівельної інспекції України. На сьогодні архітектурна інспекція готує позов про знесення цього об’єкта”, – розповідає Наталя Сірман.

Представники архітектурної інспекції області намагалися провести перевірку, але їх не допустили кілька разів.

Ще один самобуд – багатоповерхівка на вулиці Головній, 265 У.

“На вулиці Головній забудовник розпочав будівництво, лише маючи декларацію про початок виконання підготовчих робіт, а не на саме будівництво. Людям, які вкладали кошти в об’єкт, показували саме цей документ, запевняючи, що він дозволяє розпочати будівельні роботи”, – розповідає Наталя Сірман.

Інспекція після перевірки оштрафувала забудовника та дала припис на зупинення будівельних робіт. Але їх не зупинили. Тричі здійснювали там перевірку, тричі накладали штрафи.

Наразі передали справу до юридичного управління Чернівецької міської ради для підготовки позову про знесення об’єкта.

Водночас у Державній архітектурно-будівельній інспекції міської ради зазначають, що, порівняно з іншими обласними центрами, у Чернівцях немає так багато об’єктів самочинного будівництва. Також запевняють, що чернівецькі фірми-забудовники своєю репутацією не ризикують.