На Тернопільщині вовки покусали трьох людей та загризли собаку

У Тернопільській області зграї вовків атакують села – хижаки впритул підходять до будинків і заходять у двори. Перші такі випадки було зафіксовано наприкінці вересня у трьох селах Зборівського району. Наступна хвиля нападів на початку жовтня прокотилася Бережанським районом.

4 жовтня ввечері на подвір’я мешканця села Шибалин Бережанського району, зі слів господаря, забіг вовк. Він накинувся на домашнього собаку. Газда втрутився у бійку тварин та відігнав вовка від свого улюбленця. Та на цьому прикрість не закінчилась і вовк гайнув до сусіднього обійстя.



Там його зустріли троє собак та господиня. Жінка, відбиваючись від нападника вилами, дістала укуси.

Ранок 5 жовтня також видався неспокійним. У тому ж селі місцева мешканка прямувала близько 6-ї ранку на роботу. На неї напала тварина, однак жінка не може стверджувати, що це був саме вовк, оскільки все відбувалось у сутінках. Через кілька годин на протилежному кінці села до господаря у двір забігла тварина, візуально подібна на вовка, та напала на собаку, що стеріг господарку. На ґвалт збіглися сусіди і тварина втекла. Буквально через півгодини невідома тварина, яка також була подібна до вовка, напала на місцеву мешканку, яка прямувала на роботу. Згодом було виявлено мертвого собаку із рваними ранами, який належав ще одному мешканцю села.

Не тільки жителі села Шибалин зазнали нападів, подібна історія трапилась того ж дня у сусідньому селі Жовнівка. Близько 9 години ранку двоє місцевих жителів прямували на роботу, на них напала невідома тварина. Чоловіки взялись захищатися, їм на допомогу прибіг односельчанин. Утрьох їм вдалося відбити напад, тварина загинула.

Керівник управління Держпродспоживслужби в Бережанському районі Андрій Гудзиляк повідомив, що при огляді встановлено, що це самка, родичами якої були собака та вовк, на що вказують колір та склад шерстяного покрову, будова тулуба, ніг, хвоста, коротеньких вух, однак морда собача.

Спеціалістами районного управління Держпродспоживслужби, лікарні та лабораторії ветеринарної медицини трупи тварин було вилучено, місце загибелі продезінфіковано, голови відрізано для подальшого дослідження на сказ, трупи утилізовано (спалено).

З участю сільського голови с. Шибалин, представників районного відділу управління ДСНСУ, поліції проведено подвірний обхід громадян села з метою встановлення потерпілих – як людей, так і тварин. На щастя, більшість тварин (собак, які вступали у контакт із невідомою твариною) були щеплені проти сказу, тому вони не несуть загрози здоров’ю людей. Четверо тварин піддано вимушеній вакцинації згідно з затвердженою інструкцією схеми.

У підсумку потерпіли від укусів три жінки, невідома тварина побувала в чотирьох господарствах, де відмічено сутички з собаками, з яких одного загризли.

– З моменту останнього нападу більше скарг і звернень від людей не надходило. На даний час можемо стверджувати, що всі ці напади було скоєно різними тваринами. Той звір, якого вбито, а біологічний матеріал направлено на дослідження, сірого кольору. Тварини ж, які нападали на домашніх собак, рудого кольору, одна з них була травмована вилами. Звір, розтин якого було проведено, не зазнав ран від колючих предметів.

Те, що рештки тварини направлено на експертизу, абсолютно нічого не означає для покусаних людей. Адже кусав їх не цей звір. А ті, котрі постраждали, проходять лікування згідно з лікарськими інструкціями, – розповів нашим журналістам Андрій Гудзиляк.

Варто відзначити, що вовк вважається одним з найнебезпечніших хижаків, особливо у випадку зараження його вірусом сказу. А оскільки ця тварина сильна, швидка й витривала, вчені відзначають, що вона може покусати велику кількість людей, завдаючи жертвам глибоких рваних ран. Скажений вовк може й загризти людину до смерті.