У Франківську засудили організаторів фіктивного центру лікування алкоголіків і наркоманів

Днями Івано-Франківський міський суд виніс вирок трьом чоловікам, яких обвинувачували у незаконному позбавленні волі людей. Підсудні в орендованих будинках у Франківську та Угринові влаштували нібито центри лікування від алко- та наркозалежності.

У 2016 році троє чоловіків, які раніше пройшли реабілітацію від алкозалежності у спеціалізованих центрах Донеччини та Київщини, вирішили організувати такий реабілітаційний центр в Івано-Франківську. Втім, надавати допомогу підопічним у центрі чоловіки не планували.

Вони орендували будинок в Івано-Франківську на вулиці Целевича, 16 та селі Угорники на вулиці Лесі Українки, 46.

Зловмисники одразу відбирали у “пацієнтів” документи, верхній одяг, гроші та мобільні телефони, щоб позбавити тих будь-якого спілкування та можливості покликати на допомогу. Родичам потерпілих пояснювали, що позбавлення мобільного зв’язку потрібне для лікування.

У центрах алко- та наркозалежні дивилися фільми та читали літературу на релігійну тематику.

Також потерпілі у двох будинках постійно перебували під наглядом обвинувачених.

За повідомленням обласної прокуратури, на час обшуків у “реабілітаційних центрах” у грудні 2017 року перебували 27 осіб, частина осіб утримувалася незаконно.

У матеріалах судової справи зазначається, що у будинку на Целевича незаконно утримували 4 осіб, а в Угорниках двох. Ці “пацієнти” поскаржилися на організаторів центру правоохоронцям.

Рідні “пацієнтів” щомісяця сплачували організатором від 3 до 8 тисяч гривень за “лікування”.

У суді обвинувачені визнали свою вину. Підтвердили, що жодної медичної допомоги потерпілим у “реабілітаційних центрах” не надавали, ніхто із них не є фахівцем у наданні професійної допомоги для позбавлення залежності від алкоголю та наркоманії, тільки мали особистий досвід.



З потерпілими обвинувачені примирилися та відшкодували їм збитки.

Потерпілі подали суду письмові заяви про розгляд кримінального провадження за їх відсутності, зазначивши, що в повному обсязі їм відшкодовано майнову та моральну шкоду. Претензій до обвинувачених вони не мали, просили суворо не карати.

Суд визнавав трьох чоловіків винними та призначив три роки обмеження волі.

Джерело.