У міськраді розповіли, куди скаржитися на паліїв листя

Спалювання листя, – найбільш поширене порушення восени та навесні, – кажуть екологи. Це не лише шкодить навколишньому середовищу, здоров’ю людини, а й часто призводить до пожеж. Відтак паліїв листя планують карати суворіше.

Наразі за спалювання листя необхідно сплатити штраф від 340 гривень. Якщо порушення призвело до шкоди, то доведеться компенсувати збитки.

«Спалювання листя – це грубе порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів. Відповідно до ст. 152 КУпАП тягне за собою накладення штрафу на громадян від 20 (340 грн) до вісімдесяти (1350 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.



І що стосується посадових осіб, громадян, суб’єктів підприємницької діяльності – від п’ятдесяти (850 грн) до ста (1700 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян», – зазначає еколог Світлана Молодецька.

Тільки цієї осені в області зафіксовано більше сотні порушень. Найчастіше спалюють рослинні залишки в приватних секторах. Через паліїв листя та соломи трапилося кілька десятків пожеж. Відтак наразі на розгляді у народних обранців законопроект про підвищення відповідальності. У випадку ухвалення відповідного законопроекту, мінімальний штраф за спалювання листя в може становити 180 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Тернопільська міська рада просить повідомляти про такі порушення екологічній інспекції, муніципальній поліції, або ж за номером телефону: +38 073 015 1481 (Viber).

Джерело.