Яке майбутнє чекає на Савченко?

Нардеп Надія Савченко місяць тому заявила про початок самостійної політичної кар’єри та озвучила бажання працювати із Народним Рухом. Як її сприймають у партії В’ячеслава Чорновіла, чому досі не зробили своїм членом та навіщо Савченко Рух Gazeta.ua запитала у юриста Дмитра Климука, Волинського обласного голови НРУ.

savchenko3-778x484

“Коли у студії Савіка Шустера Савченко сказала, що хоче будувати свою незалежну політичну кар’єру, її багато хто не зрозумів. Зараз у Русі відбуваються певні перемовини з Савченко. Вона була в нас на з’їзді 25 листопада. До того приходила на політраду. У грудні до Народного Руху прийняли її сестру Віру Савченко.



Найімовірніше, Надія теж скоро стане членом Народного Руху”, – пояснює Дмитро.

Вважає, що зараз ми спостерігаємо медійну атаку на Савченко.

“Хтось добре накручує ситуацію, – каже Дмитро. – Думаю, в такий спосіб її хочуть політично “убити” перед майбутніми виборами. Уже з’явилася реклама на телебаченні. Першими до виборів стали готуватися партії, пов’язані з Петром Порошенком. Це – Радикальна партія Ляшка, Саакашвілі. Останній хоч би скільки не розказував, що він в опозиції до влади, насправді є проектом Порошенка. У нього головами обласних організацій стали працівники штабів Порошенка. БПП не активізовується, бо розуміють, що програли. Тому будуть розкручувати інші партії, які можуть набрати більше голосів”.

Позачергові парламентські вибори відбудуться 2017 року.

“Зараз стоїть тільки питання коли: навесні чи восени. Риторика НРУ до Савченко сьогодні така: ми, швидше, її не сприймаємо, ніж сприймаємо. Її перемовини з сепаратистами багатьох шокують. Якщо зібрати рухівців на великий з’їзд і проголосувати – чи бачимо ми Савченко своїм лідером, бо у неї є такі амбіції, швидше за все, Рух не підтримав би її. Зараз Рух збирається на малі з’їзди, де засідає тільки керівне ядро. А вони розуміють, у якому стані партія. Тому переконані, що Савченко нам потрібна. Вона є медійно активна. Нам треба, щоб про нас згадали люди”, – каже Дмитро Климук.

Савченко хоче запустити власний проект.

“Її цікавить не так партія, як організація Народний Рух. Коли створили партію 1989 року, організацію розпустили. Але 2014 року Василь Куйбіда (голова НРУ. – Gazeta.ua) відновив громадську організацію. Савченко хоче очолити її й об’єднувати людей, яких поведе у Верховну Раду. Але перед тим планує напрацювати закони. Щоб не було так, як попереднього разу: Майдан завів у парламент хлопців, а вони тепер до людей не прислухаються, самі вирішують, що їм робити”.

НРУ веде перемовини з Савченко.

“Рухівці розділилися десь 50 на 50. Багатьом вона категорично не подобається. Але у нас недосконала виборча система. З вовками жити, по-вовчому вити. Народний Рух не може виграти вибори по-іншому. Мусимо узяти якогось лідера. Савченко розкручена. Її знають 95 відсотків українців. Прості люди її так не критикують, як політики. Наскільки б її рейтинг не понизили, він точно буде вищий, ніж у Народного Руху. Ми почали з’являтися у соцопитуваннях. Хоча поки що посідаємо останнє місце. Але це вже про щось говорить”, – переконаний Дмитро Климук.

Після того, як народний депутат Надія Савченко провела в Мінську таємні переговори з ватажками ДНР і ЛНР, парламентський комітет з питань національної безпеки і оборони виключив її зі свого складу.