Що повинні знати про земельний податок юридичні особи Тернопільщини?

Відповідно до статті 269 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) , платниками земельного податку є власники земельних ділянок та землекористувачі.

podatok1-765x510

Юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня , і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 16.06.2015 року №560, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов’язку подання щомісячних декларацій. При поданні декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки. Надалі таку довідку необхідно подавати за умови затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.

Нагадаємо, що ставки земельного податку визначаються рішенням органів місцевого самоврядування, які оприлюднюються до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування ставок податків та пільг. Копія прийнятого рішення надсилається у десятиденний строк з дня оприлюднення до контролюючого органу, в якому перебувають на обліку платники податку. Граничним терміном надання копії рішення щодо ставок земельного податку є 25 грудня, що передує звітному.

При цьому необхідно звернути увагу, що , за відсутності рішення місцевої ради, плата за землю справляється із застосуванням ставок, які діяли до 31 грудня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування плати за землю.

Детальніше про справляння земельного податку йдеться у листі ДФС України від 21.12.2016 року №40373/7/99-99-12-03-05-17. Про це повідомили у в ідділ і організації роботи Головного управління ДФС у Тернопільській області .