На Рівненщині у школі дітей вчили російській мові віршами Маяковського та згадками про Леніна?

Сьогодні, 22 жовтня, у соціальній мережі Facebook на сторінці “Клеванська санаторна-школа інтернат” з`явилося повідомлення про те, що в освітньому закладі завершився тиждень російської на польської мов.

У дописі зазначено, що з 16 до 19 жовтня в обласному комунальному закладі викладачі Кохан Р.Ф. та Каменева М.В. проводили для учнів вікторини, ребуси, змагання для того аби перевірити, хто краще володіє російською та польською мовами. Цікаво, що у цьому освітньому закладі російську мову, як шкільний предмет не викладають.

На світлинах можна побачити і кілька завданнь для учнів, одне з яких – закінчити фразу відомого радянського письменника Володимира Маяковського -“Я русский бы выучил только за то что…”. Цікаво, що це цитата із вірша “Нашій юності”, і в оригіналі правильний варіант її продовження звучить так:

«..я русский бы выучил только за то,
что им разговаривал Ленин!».

Наразі нам не вдалося поспілкуватися із керівництвом закладу, тому лишається невідомим той факт чи дітям розповіли, що Ленін – це один із ідеологів та творців радянської тоталітарної системи, який відкидав ідею можливості існування незалежного українського народу, а нашу мову вважав “малороссийским наречием”.

Окрім того у Клеванській санаторній школі-інтернаті вирішили “прищеплювати” вихованцям любов не лише до російської мови, а й до польської культури. Один із малюнків імпровізованої стінгазети, очевидно, підготовленої до тижнів російської та польської мов у закладі, оповідає юним рівненчанам, про те, що вони, не українці, а поляки: на плакаті – малюнок, на якому в учнів запитують іноземною “Хто ти є?”, там же і ствердна відповідь – “Маленький поляк!”.

Історично на теренах Західної України політика полонізації призвела до жахливої волинської трагедії у 40-х роках минулого століття, а політика русифікації – стала передумовою анекції Криму, тривалої антитерористичної операції на Сході, що триває й донині та тисяч загиблих за територіальну цілісність нашої Держави.