Інсулінова війна. Чи вистачить хворим на діабет чернівчанам інсуліну?

Проблема із постачанням у лікарні державного інсуліну стала чи не головною для чернівчан, та й загалом українців. І почасти, у місцевих влад немає іншого виходу як просити грошей на інсулін у Кабміну.

Держава взяла на себе зобов’язання надавати ліки інсулінозалежним людям. Однак цьогорічного забезпечення вистачило лише на вісім місяців. У Чернівецькій міськраді питання з постачанням інсуліну до кінця року вирішили іншим шляхом, аби хворі на діабет і надалі мали можливість отримувати життєво необхідні препарати, у з міського бюджету мають виділити майже три мільйони гривень.

Однак, ще до чергової жовтневої сесії міськради, де депутати мають виділити довгоочікувані кошти, у соцмережах поширилися чутки, мовляв, саме міська рада не робить нічого для вирішення проблеми, а хворі на діабет чернівчани кілька тижнів не отримують необхідні ліки.

Також, ситуацію з інсуліном пояснив начальник управління охорони здоров’я Чернівецької міської ради Ігор Незборецький. Чиновник наголосив, подібна ситуація з інсуліном не тільки в Чернівцях, а і в багатьох інших містах України. Але, якщо у Чернівцях депутати планують виділяти додаткові кошти для хворих на цукровий діабет, то у інших містах просто чекають на рішення Кабміну.

З метою вирішення ситуації, що склалась та недопущення припинення виконання програми забезпечення доступності лікарських засобів, у місячний термін виконання бюджетних програм, що стосуються відшкодуванню вартості лікарських засобів, було приведено у відповідність до вимог Бюджетного кодексу України.



Протягом вересня 2018 року припинені діючи договори закладів первинки з аптечними закладами та укладені договори про відшкодування витрат з Управлінням охорони здоров’я Чернівецької міської ради. Всім аптечним закладам були надані гарантійні листи, але нажаль, деякі аптеки тимчасово припинили відпуск медикаментів за пільговими рецептами, – розповів Ігор Незборецький.

Варто зазначити те, що на даний час відмов у виписці рецептів для отримання інсуліну в Чернівцях немає. Забезпечують даними ліками три аптеки на території міста, які належать приватній фармацевтичній фірмі 3і.

У Департаменті охорони здоров’я ОДА розповідають, що ситуація із захворюванням на цукровий діабет з кожним днем погіршується, адже лише за дев’ять місяців у Чернівецькій області хворих на діабет збільшилося на півтисячі. А це означає, що збільшення хворих несе в собі ще більше вимог щодо видачі інсуліну.

Тож, якщо питання з постачанням в українські аптеки та лікарні інсуліну не вирішиться Урядом, вже наступними роками хворі діабетом просто не матимуть змоги зберегти собі життя. Що понесе за собою невиправні наслідки.

Джерело.