У депутатів облради буде важкий день

Друге пленарне засідання десятої сесії Тернопільської обласної ради відбудеться 6 листопада. До орієнтовного порядку денного внесено більше 140 проектів рішень.

Першими депутати мають намір розглянути вісім звернень до Президента, Верховної ради України, Кабінету міністрів, профільних міністерств. Серед іншого будуть звернення щодо антинародних дій уряду Гройсмана та негайного скасування Постанови Кабінету Міністрів України про підвищення ціни на природній газ для населення від 19 жовтня 2018 року № 838, щодо скасування рішення про підвищення ціни на газ для населення і прийняття мораторію на підвищення тарифів, щодо організації цілодобової охорони території Почаївської Свято-Успенської Лаври.

Заплановано затвердити ряд договорів та угод між міськими, селищними, районними радами та Тернопільською обласною радою про міжбюджетні трансферти на 2018 рік. Обговорюватимуть депутати виконання обласного бюджету за 9 місяців цього року та вноситимуть зміни до головного фінансового документу області. Заслухають на засіданні інформацію про стан розроблення існуючих кар’єрів на території Тернопільської області та про наявність правових підстав для їх функціонування. Буде йти мова також про перетворення обласних лікувально-медичних закладів у комунальні некомерційні підприємства.



Всього мають реорганізувати більше 20 установ.

Розкажуть депутатам про ситуацію, яка склалася з відновленням роботи аеропорту «Тернопіль». Також вони мають затвердити Концепцію розвитку цілісного майнового комплексу аеропорту «Тернопіль» на період до 2030 року. Торкнуться на сесії й ще одного проблемного питання. Представник тимчасової контрольній комісії Тернопільської обласної ради з вивчення питання щодо будівництва каскаду гідроелектростанцій з водосховищами на верхньому Дністрі розповість про результати перевірки стану дотримання рішення Тернопільської обласної ради від 3 березня 2016 року № 93 «Про заборону будівництва каскаду гідроелектростанцій з водосховищами на верхньому Дністрі на території Тернопільської області».

Більше десятка питань присвячені проектам обласних програм, обговоренню діючих програм та внесенням до них змін. Зокрема, мають затвердити проект програми поводження з твердими побутовими відходами в Тернопільській області на 2018-2020 роки.

Питань до розгляду є дуже багато. Деякі з них, як говорять депутати, є «технічними», тобто ті, які не займають багато часу і не потребують обговорення. Та є чимало питань, в тому числі й проблемних, які однозначно викличуть дискусії серед депутатів. Тому наскільки ефективно працюватимуть народні обранці і скільки проектів рішень вдасться розглянути передбачити важко.