Сьогодні святкують день Святого Дмитра: чому не варто домовлятися про весілля та проводити сватання у цей день

Щорічно 8 листопада українці відзначають День Святого Великомученика Дмитра, або як кажуть в селах — “Дмитрів день”, “Дмитра”. Дмитро Солунський — мученик, якого у 306 році за його віру, римські воїни пронизали списами. Чоловік був християнином і попри те, що його призначили на високу державну посаду — замість переслідування вірян почав займатись проповідуванням. Після страти був прирахований до святих.

 

 

Вшановувати пам’ять Великомученика в Україні почали після Хрещення Русі. День цей асоціюється не лише з даною особистістю, але й з патріотизмом, рідною землею та родом. В останньому випадку — дається взнаки віяння дохристиянської культури.

Поминальна субота

В “Дмитрову” суботу або ж “Дідову” — справляють осінні поминки за померлими предками.



Запалюють вдома свічки, проводять ритуальну вечерю. Від кожної страви відкладають частинку окремо і ставлять на покутті на ніч — щоб душі померлих також прийшли до родини і почастувались. Також ставили до їжі рушник і чисту освячену воду, щоб духи могли вмитись та відпочити вдома з далекої дороги.

В цей період обов’язково навідуються до могил родичів та наводять там лад. Раніше вірили, що можна в “Дідову” суботу побачити духів, які блукають між могилами та шукають шлях до своїх домівок.

У Святого Дмитра в цей день просять допомоги у бою, мужності, терпіння. Також просять прозріння і зцілення ті, у кого є проблеми із зором.

Саме з 8 листопада у багатьох регіонах закінчувався весільний сезон. Раніше вважалось, що якщо дівчина до цього дня ще не була засватана кимось, то рік для неї видався невдалим. Існувала навіть приказка “До Дмитра дівка хитра, а по Дмитрі хоч комин витри”, котра означала, що до цього часі дівчата перебирають нареченими, а вже після — можуть згодитись і на “терпимий” варіант, аби заміж вскочити.

Народні прикмети на 8 листопада

– День на Дмитра без снігу – зима прийде не скоро.

– Сніг і мороз – весна буде пізня й холодна.

– Якщо на Дмитра дощ, то на Введення снігу буде по коліна.

– Земля замерзла і дме холодний вітер – до Нового року снігу не буде.

– Тепла і ясна погода – весна наступить дуже швидко.

– Випав сніг – листопад буде холодним і морозяним.

Що можна робити 8 листопада

1. Молитися Дмитру Солоунскому про надання допомоги, мужності і терпіння та про зцілення хвороби очей.

2. Садити часник треба до Дмитра – тоді він багато вродить.

Що не можна робити 8 листопада

1. За повір’ям, у ніч з 7 листопада на 8 листопада можна побачити на кладовищі тіні померлих, які відвідують своїх родичів з нагоди свята. Тому бажано утриматися від вечірніх відвідувань кладовища після заходу сонця.

2. Не можна домовлятися про весілля та проводити сватання. Це пов’язано з тим, що 8 листопада закінчується сезон весіль. Люди починають готуватися до Різдвяного посту.

3. Після Дмитра не рекомендується виганяти на пасовище худобу. Старожили кажуть, що рогата худоба піддається нападам вовків і інших хижаків. Тому, після 8 листопада повинна залишатися в хліві.

4. Не можна у цей день шити, займатися ткацтвом і в’язати.

Джерело.