Спиртова мафія: по кому плачуть грати на Тернопільщині

Ні для кого не є секретом, що потужні галузеві сектори економіки разом із правоохоронцями, силовиками, фіскалами, чиновниками і так далі поділені на своєрідні угрупування за професійними інтересами. Таким чином ми неодноразово могли почути у розмовах серйозних і не дуже: ось цей чоловік – прокурорський, цей – представляє клан податківців, той – митників, а ось цей невисокий товстун в дорогому костюмі – «ментовський», чи «есбешний»…

1478602861-kriminal-turma-jpg

Якщо ж повернутися до державних галузевих секторів економіки, то чомусь мало хто знає, що одним з найпотужніших та найприбутковіших «синдикатів» на фоні інших є представники спиртової галузі. Точніше, були. Оскільки з серпня цього року на Державне підприємство «Укрспирт» прийшла нова команда менеджерів, яка взяла чіткий курс на детінізацію ринку, розширення ринків збуту та подальшу приватизацію галузі. А головне – натиснула на мозоль уже загаданій спиртовій «мафії» з представників колишніх керівників концерну та директорів спиртових і горілчаних заводів в областях. Адже через махінації з державними виробничими потужностями, корупцію при закупівлі сировини, іншими словами – при виробництві та реалізації «лівого» спирту ці спритні ділки стали мільйонерами ще в кінці 90-их.



І щороку набивали кишені готівкою від «лівака».

Тому й не дивно, що нова політика нового топ-менеджменту ДП «Укрспирт» стала хабарникам та аферистам, яких просто ще не встигли витурити з галузі, як кістка в горлі. Адже кран «лівого» спирту закривають поступово, але впевнено. Відповідно спритні ділки на місцях втрачають мільйони «чорної» каси (яка тепер йде туди, куди потрібно, – до бюджетів різних рівнів) і готові воювати за свої схеми, не шкодуючи ні сил, ні ресурсів. Стояти на смерть! (Не плутати з Героями, які захищають нас і вищезгаданих корупціонерів на Сході України). Пробуючи тим часом реалізовувати старі схеми…

Візьмімо, для прикладу, Тернопільську область та одне з місць провадження діяльності (МПД) «Укрспирт» – Новосілківський спиртзавод. Ось уже два роки, як його директором є скандально відомий Ярослав Борис. Керувати колись одним з найбільших в Україні Новосілківським спиртзаводом Ярослав Борис почав після трагічної смерті попереднього директора – пана Кривоноса. Останнього жорстоко катували та вбили. Причиною такого злочину, за який так нікого і не покарали, називають можливий переділ спиртового ринку в Тернопільській області.

Ставши директором Новосілківського спиртзаводу Борис зі своїм бізнес-партнером Арсеном Глинським стають власниками найпотужніших підприємств в Тернопільській області та власниками більшості акцій «Шустов Спирт». І саме відтоді кар’єра «спиртового магната» Західної України ще стрімкіше йде вверх. Паралельно зростають і суми, які виділяються на правоохоронців, силовиків, суддів…

Ще працюючи не на керівній посаді на Новосілківському спиртовому заводі, Ярослав Борис зареєстрував на свого вірного «товариша» Богдана Пйонтка ТОВ «Агротехпрод», який займається вирощуванням та реалізацією зернових культур – першої сировини для спиртзаводів. Борис домігся, щоби саме «Агротехпрод» став головним постачальником сировини для спиртової галузі Тернопілля. Прикметно також, що пан Пйонтка – широко відомий тим, що був раніше судимим за службові злочини (службове підроблення та зловживання службовим становищем). А основним засновником ТОВ «Агоротехпрод» наш «герой» ставить свою дружину – Дануту Борис.

Більше того, пані Данута паралельно веде головну бухгалтерію ТОВ «Торис» скандально відомого «бізнесмена» Володимира Горохольського (друга та соратника Ярослава Бориса).

Третім учасником в організованому Борисом угрупуванні є уже згаданий директор уже згаданого ТОВ «Шустов Спирт» Арсен Глинський. З паном Борисом їх об’єднує не лише дружба, співпраця та спільна корислива мета, а їй велика любов до близької родини: частку в ТОВ «Агротехпрод» він віддав своїй матері Марії Глинській.

Відтак угрупування Бориса реалізовує просту, але надійну схему виведення та відмивання бюджетних коштів: як ми уже згадували вище, «Агротехпрод» стає головним постачальником зернових культур на МПД «Новосілківський спиртовий завод». Розрахунки між державним (!!!) та приватним підприємством перевищують мільйонні обороти (в який бік рухаються державні кошти здогадатися не важко). І це все при тому, що ТОВ «Агротехпрод» згідно поданих звітів має лише 700 гектарів. Спеціалісти розуміють, що для реалізації таких об’ємів сировини для спиртової галузі 700 га – це надзвичайно мало. Більше того, ця земля в минулому належала самому ДП «Новосілківський спиртовий завод»! Але і це ще не все. ТОВ «Арготехпрод» має на своєму балансі техніку, яка списана як металобрухт з… ДП «Новосілківський спиртовий завод»!

Такі корупційні схеми та вищеописані факти підтверджують кримінальні провадження, порушені за ч. 2 ст. 191 Кримінального кодексу України № 12016210150000292 від 10.11.2016 року: привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем. До речі, таке правопорушення карається обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Проте, як бачимо, «підмазані» покровителі дозволяють Борису та компанії чхати на порушені проти них кримінальні справи і продовжувати «працювати» далі. Наприклад – відмити 431,112 тис грн. бюджетних коштів через ще одну просту і нехитру схему. Зловживаючи службовим становищем, Ярослав Борис через неодноразово згадане ТОВ «Агротехпрод» (засновником якого, нагадаємо, є його матір) «легалізував» бюджетні кошти за надання послуг з пакування зерна кукурудзи в полімерні зернові мішки. Як з’ясувалося, вищевказані роботи цим ТОВ не виконувалися, а Ярослав Борис використав працівників Новосілківського заводу всупереч їхнім інтересам у власних цілях з метою збагачення. Іншими словами – перетворив своїх працівників на рабів, які зробили роботу замість «Агротехпроду». Відповідно державним інтересам були заподіяні збитки на вищевказану суму. За даним фактом також відкрито кримінальне провадження № 120152101500000085 від 19.03.2015 року за ч. 4 ст. 191 Кримінального кодексу України: привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах. Відповідно, мало би каратися позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Проте далі справа «застрягла» на невідомо якому етапі.

Цікаво, чи вдасться йому вийти сухим із води у справі, де Ярослава Бориса підозрюють у незаконному обігу спирту?

Мова йде про те, що у зв’язку з проведенням перевірки по факту виявлення спирту невідомого походження (імовірно неврахований спирт із Новосілківського МПД ДП «Укрспирт») у кількості 500 літрів Наказом № 692 від 08.12.16р. призначено комплексну перевірку Новосілківського МПД ДП «Укрспирт».

Зокрема, 7 грудня 2016 року, близько 18.00 на автотрасі поблизу с.Зарубинці Підволочиського району Тернопільської області працівниками Головного управління поліції України в Тернопільській області за повідомленням співробітників управління безпеки ДП «Укрспирт» було виявлено факт спроби збуту 500 л (2 бочки місткістю по 250 л) спирту без супроводжуючих документів, що підтверджували би факт законного обігу підакцизної продукції.

«Разом із систематичними заходами з виявлення незаконного обігу спирту буде проведено комплексну перевірку діяльності підприємства з метою встановлення факту причетності працівників Новосілківського МПД ДП «Укрспирт» до вказаної ситуації», – коментує начальник управління безпеки ДП «Укрспирт» Віктор Думан.

Нагадаємо, що це не перша справа, де головним фігурантом є Ярослав Борис. Так, постанова Підволочиського районного суду Тернопільської області від 21 листопада 2016 року свідчить про те, що наш фігурант підозрюється в розтраті близько 4 млн грн. бюджетних коштів. Адже, за даними слідчих, в результаті перевірки фінансово-господарської діяльності Новосільківського МПД ДП «Укрспирт» встановлено, що керівник спиртзаводу Ярослав Борис допустив непоодинокі порушення і недоліки, які завдали державі збитків на суму близько 4 млн грн. А саме: слідство встановило, що голова Новосільківського МПД ДП «Укрспирт» під виглядом якісної сировини закуповує неякісну полову. Крім того, за матеріалами справи, частина працівників спиртзаводу звільнилася, оскільки керівник їм постійно погрожував і морально принижував. А тих робітників, які залишилися, Ярослав Борис змушує відшкодовувати матеріальні збитки підприємства за власні кошти.

А в рамках недавно зареєстрованого кримінального провадження №12016210150000292 від 10.11.2016 слідчі СВ Підволочиського ОП ГУ Національної поліції в Тернопільській області звернулися до суду з клопотанням дати дозвіл на проведення позапланової ревізії діяльності Новосільківського МПД ДП «Укрспирт» в період з 1 січня 2014 року по 21 листопада 2016 року. Суд надав дозвіл.

Окремої уваги заслуговує також витяг з кримінального провадження № 32016210000000048 (дата внесення до ЄРДР – 14 вересня 2016 року), копія якого знаходиться в розпорядженні редакції. Мова йде про матеріали правоохоронних та контролюючих державних органів про виявлення фактів вчинення чи підготовки до вчинення кримінальних правопорушень. Правова кваліфікація справи – ч. 2 ст. 204 Кримінального кодексу України (незаконне виготовлення алкогольних напоїв, тютюнових виробів або інших підакцизних товарів, шляхом відкриття підпільних цехів або з використанням обладнання, що забезпечує масове виробництво таких товарів, або вчинене особою, яка раніше була засуджена за цією статтею).

«14.09.2016 року працівниками відділу по контролю за обігом підакцизних товарів ГУ ДФС у Тернопільській області під час проведення фактичної перевірки місця провадження діяльності с.Новосілка ДП «Укрспирт» на предмет дотримання вимог законодавства щодо обігу підакцизних товарів встановлено, що на території вказаного суб’єкта господарювання біля виробничого цеху знаходиться металева ємність місткістю близько 10 куб м, у яку із виробництва (із застосуванням технологічного обладнання але без проходження через спиртовимірювальний лічильник) потрапляє спиртовмісна рідина. Вказана по складському та бухгалтерському обліку не відображена», – йдеться у документі. І зазначається, що органом, який провадить досудове розслідування, є слідче управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Тернопільскій області.

Які ще потрібні докази?

Залишається лише сподіватися, що в країні, за яку померли і продовжують помирати сотні Новітніх Героїв, знайдеться воля і бажання довести вчинені злочини у суді та призначити винних на відповідні «високі» посади: скажімо, старшим по камері в буцегарні…