Батьки б’ють на сполох та не пускають дітей до школи: У Рівному зафіксували спалах небезпечної інфекції

Батьки школярів вимагають від директора оголосити карантин. Той каже – не має такої компетенції. У Рівному батьки вимагають закрити школу на карантин через менінгококову інфекцію. Тиждень тому в навчальному закладі від страшної недуги померла вчителька початкових класів. Епідеміологи почали шукати джерело інфекції. Перевірили учнів і працівників школи.



Виявили чотирьох носіїв інфекції. Хто це – не кажуть. Батьки певні, що інфікованих може бути більше. Тому не пускають своїх дітей на уроки.

 

 

Зранку на подвір’ї рівненської школи №23 кілька десятків батьків попросили запровадити карантин в освітньому закладі. Вони бояться за здоров’я дітей після смерті вчительки початкових класів від менінгококової інфекції. Після обстежень у школі медики виявили чотирьох носіїв хвороби.

Усіх дітей класу, в якому викладала хвора вчителька, – обстежили. Серед них і син пані Мирослави Надашкевич.

Жінка вимагає, щоб медики оглянули всіх учнів школи: “Насправді їх є шість носіїв і дві вчительки. Про це ніхто нічого не знає. Чому не робили карантин з минулого понеділка, чому ми змогли самостійно взяти діток і піти здати всі аналізи? Вони сказали йти до школи, для чого? Щоб і далі навчалися з носіями?”

Більшість батьків учнів початкових класів не пустили дітей до школи. Обурені, вимагають від директора Олега Кроля оголосити карантин. Той відповідає: “В тих кабінетах, де виявили збудника, тобто, де були інфіковані учасники освітнього процесу, була проведена повна дезінфекція. В кабінетах, санвузлах, коридорах”.

Закрити освітній заклад на карантин, директор каже, – поза межами його компетенції. Тож, батьки учнів пішли до епідеміологів.

“Зараз нема потреби закривати школу. Якщо дотримуватися всіх заходів – вологі прибирання, постійне провітрювання – збудник дуже не стійкий у зовнішньому середовищі. Він гине, тому нема потреби припиняти навчання”, – запевняє головний епідеміолог області Віктор Мороз.

Батьки домовилися з епідеміологами, що ті протягом тижня візьмуть аналізи в усіх учнів, їхніх батьків і педагогів школи. І оприлюднять результати.

Менінгококова інфекція передається повітряно-крапельним шляхом. Інкубаційний період – до 10 днів. Лікарі кажуть, що за перших симптомів, зокрема підвищеній температурі, головному болю, нудоті, запамороченні та висипанні – необхідно терміново звернутися до медиків.

“Найбільш небезпечними є носії, бо вони можуть бути клінічно здоровими, тобто не мати нежитю, кашлю, температури, але можуть заразити інших цією інфекцією”, – наголошує завідувачка відділення міської лікарні Галина Максимчук.

Виявлених носіїв менінгококової інфекції у школі вже почали лікувати антибіотиками. Медики кажуть, їхньому життю нічого не загрожує.

Джерело.