На Тернопільщині влаштовуватимуть спеціальні стрілецькі дні

Запровадження воєнного стану у 10-ти областях України із 28 листопада зовсім не означає оголошення мобілізації. Йтиметься переважно лише про виклики на вишколи у підрозділи територіальної оборони.

 

 

У цьому, 27 листопада, запевнив т. в. о. військового комісара Тернопільської області Олександр Скумбрій.

– Відповідно до директиви, що надійшла із Генштабу, ми приступили до уточнення планів мобілізації людських і транспортних ресурсів, – каже він. – Поки що про часткову і загальну мобілізацію мова не йде.



Ми лише приступили до оповіщення військовозобов’язаних, які входять до складу оперативного резерву першої черги, а також військовозобов’язаних, які зголосилися брати участь у підрозділах територіальної оборони.

Нагадаємо, Президент України запевнив, що воєнний стан жодним чином не торкнеться прав і свобод українців. Мовляв, спеціальний режим лише дозволить посилити оборону держави у боротьбі з окупантом (читайте також ТУТ і ТУТ – прим.).

До речі, усі місцеві підрозділи територіальної оборони активно вишколюватимуть. На це вже є наказ очільника області Степана Барни. Повномасштабні навчання відбуватимуться щоп’ятниці. Відбуватимуться ці так звані стрілецькі дні на полігоні у Білій.

– На Тернопільщині оголосили про початок повномасштабних навчань бригади територіальної оборони, а це – близько 4 тисяч осіб, – каже пан Барна. – Військові комісаріати Тернопільської області, як і всі частини та підрозділи ЗСУ, приведені у повну бойову готовність.

Втім, паралельно військові виконують і планові завдання, зокрема, до кінця листопада триває призов на строкову військову службу. Також продовжується відбір на службу за контрактом. За нагоди, військовий комісар підкреслив, що строковики в Операції об’єднаних сил на сході України участі не беруть.

Призов резервістів першої черги, за словами Олександра Скумбрія, може відбуватися двома шляхами. Військова частина, до якої приписаний резервіст або з якою він уклав контракт, може сама його викликати. Адже усіх військових перевели у вищий ступінь бойової готовності. Але є й такі резервісти, яких викликають через військкомати.

– Дехто не чекає повістку… це – найбільш патріотично налаштовані резервісти, – пояснює військовий комісар. – Вони всі знають, що належать до резерву. Більшість із них пройшла строкову військову службу або брала участь в АТО. Тому прошу без нагадувань, без додаткових запрошень сповістити про своє бажання військовому комісару за місцем проживання. І у визначений строк з’явитися до військового комісаріату.

Джерело.