Тернополянка вірить у цілющі властивості братів наших менших

Тварини здатні лікувати людей. Дослідники довели, що спілкування з ними знімає стрес, допомагає розв’язувати психологічні проблеми, дещо знижує артеріальний тиск і навіть рятує від захворювань опорно-рухового апарату.

 

 

– Анімалотерапію, або лікування тваринами часто називають нетрадиційним методом і він має давню історію, – розповіла лікар-психотерапевт Марія Хомів газеті «Сільський господар плюс». – Ще Гіппократ у п’ятому столітті до нашої ери помітив вплив навколишньої природи на людину і говорив про користь лікувальної верхової їзди. У Європі лікувати з допомогою коней почали ще в середині XVIII cтоліття, а в Англії іпотерапію визнали на державному рівні. Допомогою тварин у лікуванні психічних розладів вперше скористався американський психіатр Борис Льовінсон у 1961 році. Він і став засновником анімалотерапії.



Відтоді спілкування з тваринами з терапевтичною метою стало дуже популярним. І не лише для розслаблення після важкого дня чи щоб прогнати напругу і стреси, а й у значно серйозніших випадках.

Котяче муркотіння гоїть рани

Найбільш лікувальними тваринами, за словами дослідників, є коти. Вони допомагають людям позбутися психічних розладів, неврозів і депресії. Крім того, кішки сприятливо впливають на серцево-судинну систему, допомагають у зменшенні болей в суглобах і м’язах, а також рятують від захворювань опорно-рухового апарату. Коти допомагають впоратися з астмою і захворюваннями травної системи. Марія Хомів зауважує, що згідно з дослідженнями, дар цілительства мають і породисті, і дворові коти. До того ж, у кожної породи є свій «профіль». Приміром, сибірські та ангорські кішки – хороші «невропатологи», плюшеві британці – «кардіологи». Самки краще лікують недуги нервової системи, а самці знімають біль і запалення при остеохондрозі та радикуліті.

– Японські науковці встановили, якщо кожного ранку гладити цю граціозну тварину протягом 10-15 хвилин, то артеріальний тиск нормалізується, а вірогідність інсультів та інфарктів значно знижується, – розповідає лікарка. – Навіть приємне людському слуху котяче муркотіння теж діє як цілющі ліки. Коти видають звуки – акустичні коливання від 4 до 44 Гц, які найсприятливіше впливають на нормалізацію обмінних процесів в організмі, прискорюють загоєння навіть при серйозних травмах і пораненнях. Дуже помітна ефективність муркотіння при остеопорозах – звукові коливання підвищують щільність кісткової тканини, знижують ризик виникнення переломів, особливо у літніх людей.

Собаки лікують серце, коні – душу

Тим, хто страждає від серцево-судинних захворювань, Марія Хомів радить завести собак.

– Щоденні прогулянки з цими тваринами знижують ймовірність розвитку інфаркту міокарда, інших захворювань серця і судин, – зауважує психотерапевт. – Вони полегшують стан хворих на атеросклероз і ревматизм. Прилігши біля господаря, собаки не тільки зігрівають, а й знімають біль при радикуліті й остеохондрозі. Наукові дослідження показали, що собаки здатні передчувати епілептичний напад у господаря щонайменше за 20 хвилин. Спілкування з собаками добре впливає на дітей, у яких помітна затримки психофізіологічного розвитку, а також якщо малеча надто збудлива, агресивна або навпаки, мовчазна та сором’язлива.

Людям із психічними відхиленнями або стресом Марія Хомів радить більше спілкуватися з кіньми. Головна особливість цих тварин – вони вміють заспокоювати. Година спілкування з конем і прогулянка з ним замінює тиждень відпочинку на курорті.

– Іпотерапія – лікування кіньми – також додає більше шансів впоратися з недугами дихальних шляхів, проблемами опорно-рухового апарату, аутизмом, неврозами, ДЦП та епілепсією, – зауважує психотерапевт.

Джерело.