Тернополян попереджають: понижена температура тіла може сигналізувати про серйозні проблеми зі здоров’ям

Усі знають, що хворобливий стан позначається підвищенням температури тіла. Проте буває, що температура, навпаки, знижується. Це може сигналізувати про незадовільний стан організму.

Сімейний лікар вищої категорії Олена Решетник пояснила:

“Загалом, нормою вважається температура тіла від 35,5 до 37 градусів. Якщо температура тіла нижча, ніж 35,5 – це перша ознака суттєвих проблем зі здоров’ям”.

“Скажіть, а коли температура може підвищуватися чи понижуватися не через хворобу?”

“Температура тіла забезпечується унікальним механізмом терморегуляції, який змушує триматися її в середньому показнику 36,6 градуса. При хворобах температура тіла зазвичай підвищується. Хоча, наприклад, при інтенсивній фізичній роботі або фізичному навантаженні температура також може підвищуватися до 37 градусів – це варіант норми.

Але бувають стани, за яких вона може понижуватися.



І це не завжди є ознакою патології. Наприклад, фізіологічно температура тіла знижується під час сну. А також з віком — це пов’язано із згасанням функцій ендокринної системи. Метаболізм сповільнюється, жири не розщеплюються, тепло не виділяється, відповідно, знижується температура тіла. І це є прикладом захисної реакції – так сповільнюються процеси старіння”.

“Та все ж, якщо відкинути вік і сон, на що вказує постійно низька температура?”

-“Часто тривале зниження температури тіла вказує на гіпотеріоз (зниження функції щитоподібної залози) і на те, що знижено енергетичний баланс організму. Це свідчення того, що внутрішні  ресурси організму вичерпуються. Наприклад, таке буває після тривалої хвороби, особливо вірусної, у післяопераційний період. При харчовому виснаженні, коли жінки довго сидять на дієтах, у них знижується температура тіла, бо це захисна реакція організму на брак енергії. При емоційному вигоранні організм теж вимушено знижує температуру тіла для економії тепер уже психологічних ресурсів”.

“А коли понижена температура тіла може бути небезпечним сигналом?”

“Коли замість підвищення температури під час інфекційних хвороб організм її, навпаки, знижує — це говорить про збої в імунній системі. Така атипова реакція організму на вірус чи бактерію лише погіршує стан. Врешті, понижена температура може бути свідченням захворювань головного мозку, нейроциркуляторної чи вегетосудинної дистонії, гіпотонії”.

“Що робити в таких випадках?”

“Насамперед, слід встановити причину. Якщо це наслідок виснаження, декілька днів відпочинку та збагаченого вітамінами харчування нормалізують температуру. Якщо зниження температури є дистонічним явищем, слід тонізувати організм. Для цього вживайте більше продуктів із йодом (морепродукти, морська капуста, йодована сіль). А з природних тоніків — звіробій (він активізує щитоподібну залозу та наднирники, а також підвищує тиск та температуру тіла), калган, родіолу рожеву, женьшень, елеутерокок, шипшину (регулює роботу щитоподібної залози, тиск і температуру), глід (але знайте, що він знижує тиск). А ще щойно відтиснуті соки – цитрусові, яблучні, морквяні, бурякові (проте свіжий буряковий сік має трохи відстоятися)”.