Кого з тернополян можуть суворо покарати

У Тернополі почастішали випадки спалювання листя та сміття. Відповідні скарги жителі обласного центру реєструють на сайті міської ради. На звернення тернополян реагуватимуть працівники муніципальної комісії. Вони штрафуватимуть порушників.

2012-74-fire

Екологи вкотре заявляють про шкоду спалювання листя, сміття і природних залишків для навколишнього середовища та здоров’я людини. Внаслідок згоряння виділяється бензопірен, який викликає ракові захворювання.

«До прикладу, коли згоряє одна тонна сухих рослинних залишків, то у повітря потрапляє майже дев’ять кілограмів мікрочастинок диму, до складу якого входять дуже шкідливі сполуки, такі, як окиси азоту, чадний газ, важкі метали. А бензопірен, який виділяється у тліючому листі та смітті – це надзвичайно небезпечна сполука, вона може викликати ракові захворювання.



Також дуже шкідливо, коли горять поліетиленові пакети. Тоді виділяються сполуки, які є дуже шкідливими для організму людини. Саме ті сполуки є причиною кашлю та першіння в горлі», – розповідає еколог Світлана Молодецька.

Найчастіше горить сміття та сухе листя у приватному секторі Тернополя.

Жителям обласного центру радять долучатися до виявлення порушників, про такі випадки варто повідомляти муніципальній поліції або телефонувати на гарячу лінію міської ради за номером 15 – 20. Штраф за спалювання листя становить від 340 до 1300 гривень для фізичних осіб і від 800 до 1700 гривень для юридичних осіб.

джерело http://zz.te.ua/