Розпочалися збори резервістів: хто з тернополян зобов’язаний прийти до військкомату?

У рамках введеного воєнного стану мешканців Тернопільщини, які включені до числа резервістів, зобов’яжуть з’явитися у військкоматах, адже в Україні почалися масштабні тренувальні збори резервістів, які мають пройти тисячі людей.

Як повідомляють “Тернополяни”, збори пройдуть в окремих бригадах, де є потреба у підготовці фахівців. Йдеться про призов лише в тих областях, де було введено воєнний стан. На практиці кожен військкомат готує перелік необхідних на даний час спеціальностей. Після цього воєнком буде обдзвонювати резервістів.

“Йдеться про резервістів, які входять у першу чергу. Ці військовозобов’язані приписані до певної частини і за ними закріплена конкретна посада у військовій частині. Саме тому їх призовуть до цієї самої частини”, — розповів екс-спікер Генштабу ЗСУ Владислав Селезньов.

Окремі нюанси призову пояснює і військовий журналіст Мирослав Гай.



Якщо резервіст приписаний до конкретної військової частини, у нього чинний контракт і є попит на його спеціальність, то збори проходитимуть там само.

У складі бригад збори триватимуть до 15 діб, в навчальних центрах — до 20 діб. Як запевняють у Міноборони, тренувальні та огранізаційні заходи за участі резервістів закінчать до початку новорічних свят. Варто зазначити, воєнний стан у 10 областях офіційно закінчується 26 грудня.

При цьому у Генштабі ЗСУ переконують, затягувати навчання ніхто не буде. Виняток — початок активних бойових дій.

“Станом на сьогодні мови про це немає. Активних бойових дій з боку Росії немає, тому говорити про продовження зборів поки не доводиться”, — пояснив Владислав Селезньов.

Саме від подальшого розвитку подій і залежить інтенсивність навчань, а також мобілізація військовослужбовців. Відповідно до прийнятого закону, президент отримав одноосібне право оголошувати позачерговий призов військовозобов’язаних. Якщо ситуація на фронті загостриться, можливо, призовників буде більше.

Під час цих тренувань буде проведене бойове злагодження бригад і батальйонів тероборони для підготовки до захисту своїх областей.

Згідно із законом “Про військовий обов’язок і військову службу”, за резервістами на час проходження зборів зберігається як робоче місце, так і середня заробітна плата.

“За призваними на збори військовозобов’язаними на весь період зборів та резервістами на весь час виконання ними обов’язків служби у військовому резерві, включаючи час проїзду до місця їхнього проведення і назад, зберігаються місце роботи, а також обіймана посада та середня заробітна плата на підприємстві, в установі, організації незалежно від підпорядкування і форм власності”, — йдеться у статті 29 закону.

Причинами, які звільняють резервіста від проходження зборів є наступними:

1. Смeрть близького родича (батько, мати, чоловік, дружина, дитина, рідний брат, сестра, дід і бабуся) або близького родича дружини (чоловіка), яка сталася не пізніше ніж за сім днів до дати початку зборів;

2. Хвoрoба або необхідність догляду за хвoрoю дружиною (чоловіком), дитиною, своїми батьками або дружини (чоловіка), які проживають разом із резервістом, в разі, якщо це не може зробити інший близький родич;

3. Перебування під слідством, а також застосування до резервіста адміністративного або кримінального покaрaння, яке унеможливлює його прибуття;

4. Потрапляння під вплив надзвичайної ситуації, що виникла під час виклику на збори, яка не дала резервісту можливості прибути вчасно;

5. Складання державних іспитів у вищих навчальних закладах;

6. Інші обставини — за рішенням командира (начальника) військової частини (установи).

Відповідальність за неявку на збори прописана у Кримінальному Кодексі України. Так, стаття 337 передбачає штраф до 1190 гривень або арешт терміном до 6 місяців.