«Після занять у реабілітаційному центрі дитина прийшла із синцями», – кажуть батьки

Батьки зафіксували синці у травмпункті та написали заяву в поліцію. Триває розслідування. Пише 20 хвилин.

– Боїмося, щоб подібна ситуація не повторилася. Педагоги помиляються, якщо думають, що дитина, яка має інвалідність, промовчить і не зможе нічого розказати батькам, – говорить тернополянка Олена Прохира.

“Притиснув, коли витягував”

Неприємний інцидент трапився ще 19 листопада у Тернопільському обласному центрі комплексної реабілітації осіб з інвалідністю, що розташований на вулиці Сахарова, 2 у Тернополі. Як розповідТає мама, після навчання у спеціальній школі, вони завезли сина на заняття в реабілітаційний центр. Він ходить туди двічі на тиждень.



З народження у Ярослава діагностували синдром Дауна. Тож додаткові розвиваючі заняття та фізичні вправи йому дуже необхідні. І все було б добре, якби не але…

– Коли забирали дитину додому, то помітили, що він занадто сумний. Запитували, що трапилось, але він промовчав. Удома, коли клали спати, побачили, що на руках – синці. Почали розпитувати, що і як. Спочатку подумали, може, хтось із хлопчиків вдарив. Але чин то заперечував, натомість розповів, що вчитель тягнув його за руки з басейну, де вони граються кульками.

Жінка називає ім’я педагога – Олександр Ружило. Каже, що саме він того дня був на заміні в їхній групі. Мама дивується поведінці вчителя, адже, запевняє, що вони були в коридорі, і якщо виникли труднощі у спілкуванні з їхньою дитиною, то можна було просто їх покликати.

Щоб мати докази, батьки разом із сином звернулися у травмпункт, аби зафіксувати синці.

На другий день після інциденту пішли в реабілітаційний центр, аби поговорити з директором закладу та із вчителем. Пояснили ситуацію. Але реакція колективу їх шокувала.

«Погрожували відрахуванням»

– Той пан Олександр навіть не заперечував нічого, пояснив, що витягував його з басейну за руки. Про вибачення і мова не йшла. Директор Наталія Турецька, коли дізналася, що після зняття синців, із нами спілкувалась поліція, одразу поміняла тон і сказала, що в такому випадку вони збирають нараду і ставлять питання, чи зможе наш син надалі відвідувати заняття. Погрожували відрахуванням, мовляв або відкликаєте заяву, або комісія буде вирішувати…

Реабілітаційний центр хлопчик почав відвідувати із середини листопада. Нічого поганого за закладом не помічали, каже пані Олена. До того неприємного випадку синові подобалось на заняттях, тож батьки зацікавлені, аби він і надалі відвідував реабілітаційний центр.

– Шокує, що працівники вважають таку свою поведінку нормою, – продовжує вона. – Можна було по-людськи розповісти усе, як є, пояснивши, що, можливо, десь ненароком сильніше притиснув. Але ні…

Після засідання робочої наради батькам оголосили свій «вердикт: хлопчик зможе відвідувати заклад лише у присутності когось із батьків. Як пані Олена, так і її чоловік…. працюють. Не завжди вдається відлучитися на кілька годин, аби піти разом із дитиною на заняття.

Після розмови з керівництвом закладу, батьки вирішили все-таки звернутися за допомогою у правоохоронні органи. Пані Олена працює помічником вихователя у спеціальній школі. Тому добре знає специфіку роботу закладів такого типу. Каже, ситуація, яка трапилась, виходить за межі здорового глузду.

Просили встановити камери

– Крім того, що вони вчителі, то – ще й психологи. Повинні знайти підхід до дітей, групи не є великими – по два-три чоловіки. Через такі їхні дії син вже не хоче йти в заклад. А заняття йому дуже необхідні, – наголошує вона.

Батьки Ярославчика бояться, щоб ситуація не повторилася – ні з їхньою дитиною, ні з іншою. Тому чоловік звернувся до керівника з проханням встановити відеокамери. Однак та відмовилась, мовляв, це заборонено правилами центру.

– Погано, що ми не можемо відслідковувати в режимі онлайн те, чим займаються діти. Досить звичайної відеофіксації, щоб в разі виникнення питань можна було переглянути і з’ясувати обставини. Вихованці центру мають серйозні проблеми зі здоров’ям, хтось говорить, хтось – ні. Тому батькам треба бути дуже уважними, аби нічого не пропустити. Наші діти і так досить ранимі, аби їх ще більше травмувати такими діями. Треба захищати своїх синочків і донечок, адже тільки ми, батьки, здатні допомогти їм відчути себе в безпеці.

Правоохоронці наразі вивчають ситуацію, що трапилась в закладі. Поки тривають слідчі дії, коментувати щось відмовляються.

Директор центру не коментує

Особливих надій на те, що когось покарають чи притягнуть до відповідальності, пані Олена та її чоловік … не мають. Кажуть, що слідча одразу дала зрозуміти: справа досить складна, свідків немає, отже, довести вину когось із працівників реабілітаційного центру проблематично.

Щоб дізнатися іншу сторону медалі, журналіст «RIA плюс» звернулася за роз’ясненням до керівника закладу Наталії Турецької. Втім, вона таки і не розповіла, чи справді вчитель так міцно тягнув хлопчика з басейну, що синці лишились, чи провели в центрі внутрішню службову перевірку.

– Не буду нічого коментувати, поки тривають слідчі дії. Я дбаю про престиж закладу та морально-психологічний стан дітей і батьків, тому хотіла би утриматись від пояснень, – каже вона.

Пані Наталія додала, що такий випадок у них трапився вперше. Раніше ніяких звернень чи негативних зауважень від батьків вона не отримувала.

Вчитель Олександр Ружило коментувати ситуацію журналістам теж відмовився.

«Вихователь неправомірні дії заперечує»

Про ситуацію в реабілітаційному центрі журналіст «RIA плюс» запитала у директора Департаменту соціального захисту населення Тернопільської облдержадміністрації Вадима Боярського. Саме йому і підпорядковується даний заклад.

– У реабілітаційному центрі працюють правоохоронці. Надіюсь, вони розставлять крапки над «і». Вчитель, про якого йде мова, свої неправомірні дії заперечує. Батьки написали скаргу і в наш департамент. Ми відправили звернення в поліцію. Тож ми не можемо втручатися в ситуацію, поки працюють спеціалісти. Якщо було побиття – то це кримінальна відповідальність. Є презумпція невинуватості, тому звинувачувати когось – я не маю на це право, – зауважує він.

Директор додає, що дуже здивований тому, що трапилось. Адже жодної скарги на колектив до нього не надходило.

– Хочу надіятися, що це трапилось не в центрі, – каже він. Ярослав Прохира продовжить відвідувати заклад.

У яких випадках дитину можуть відрахувати? Як пояснює Вадим Боярський, для цього має бути серйозна підстава – якщо є протипоказання до реабілітації за станом здоров’я. Лікарська комісія встановлює діагноз дитині та дає індивідуальні рекомендації щодо програми реабілітації.

Коментар експерта Олена СТЕПАНОВА, юрист:

– Якщо, згідно зі Статутом реабілітаційного центру, відрахувати можуть лише за медичними показами, то рішення реабілітаційної комісії про те, що дитина може відвідувати заклад лише в присутності батьків, а інакше її відрахують, є протиправним. У діях посадових осіб присутні ознаки кримінального правопорушення, а саме – перевищення влади або службових повноважень. Раджу батькам звернутись у поліцію із відповідною заявою, а також повідомити про це рішення уповноваженого з прав дитини.