На Львівщині проведуть “спецоперацію” з вакцинації дітей проти кору

У школах Львівської області пройде спеціальна кампанія з вакцинації дітей віком від 6 до 18 років проти кору за згоди батьків з другої половини лютого 2019 року.

Про це повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров’я України у Facebook.

“Розпочинається фактично спецоперація для підвищення рівня імунізації дітей віком від 6 до 18 років” – про це оголосили після позачергового засідання Обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Львівської ОДА (ТЕБ та НС).

Така “спецоперація” розпочнеться з 3 січня.

“Ми розпочинаємо у Львівській області спецоперацію, що має на меті мобілізувати усю область для захисту населення від кору. У 2018 році на Львівщині через ускладнень від кору померли дві дитини – трирічні хлопчик і дівчинка. На жаль, вони не були щеплені”, – заявила в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун.

За її словами, Львівська область є лідером за кількістю зареєстрованих випадків захворюваності на кір.

Водночас, Львівщина – один із антилідерів за рівнем охоплення щепленнями проти кору: захворіли 12 тисяч людей, з них понад 7 тисяч взагалі не були щеплені, інші мали лише 1 дозу КПК.

У МОЗ зазначили, що “досвід щеплення передадуть на інші області України, у яких теж зафіксовано низький рівень вакцинації”.

Подібні спецоперації плануються в інших областях України, де рівень охоплення плановою вакцинацією найменший – Івано-Франківській, Закарпатській, Одеській.

“З другої половини лютого протягом декількох тижнів ми зручно і безпечно для всіх проведемо щеплення дітей віком від 6 до 18 років в організованих колективах – школах, за обов’язкової умови – згоди від батьків. Ми не маємо залишити незахищеною жодну дитину серед тих 20 тисяч школярів Львова та Львівської області, які досі не мають необхідні щеплення”, – сказав гендиректор ДУ “Центр громадського здоров’я МОЗ України” Володимир Курпіта.

У відомстві наголосили, що у 2018 році на кір захворіли 54 481 людина – 20 204 дорослих та 34 277 дітей. Від ускладнень кору померло 16 людей: 12 дітей і 4 дорослих.