На вчителів початкових класів очікує сертифікація?

Для вчителів початкових класів запровадили сертифікацію. Ця процедура поки що добровільна. У результаті її проходження педагогам обіцяють двадцятивідсоткову надбавку до заробітної плати.

Як розповіли в обласній організації профспілок працівників освіти і науки України, процедура сертифікації складається з декількох етапів. Насамперед експертна комісія оцінює проведення уроку, потім необхідно взяти участь у незалежному тестуванні, а завершальний етап сертифікації передбачає представлення портфоліо, повідомляють на сайті mon.gov.ua.

–У разі успішного проходження сертифікації, вчитель отримає відповідний документ – сертифікат, який діятиме упродовж трьох років. Ну і впродовж цього періоду він буде отримувати двадцятивідсоткову надбавку до зарплати. Профспілки стурбовані тим, щоб сертифікація з часом не стала одним із способів маніпуляції заробітною платою.



Відтак ми будемо вимагати змін та доповнень до цього закону. Хоча загалом профспілки позитивно оцінюють будь-які спроби збільшення матеріального забезпечення педагогічних працівників, – каже голова Тернопільської обласної організації працівників профспілки освіти і науки України Людмила Мокей.

Як пояснили в управлінні освіти і науки облдержадміністрації, після проходження сертифікації зарплата вчителя зросте на 872, або на 927 грн. Розмір надбавки залежатиме від категорії вчителя.

Додамо, Міністерство освіти і науки України загалом планує замінити атестацію вчителів на сертифікацію. Відтак у перспективі ця процедура буде обов’язковою для всіх вчителів

Джерело.