Сьогодні світ відзначає День пам’яті жертв Голокосту

Щорічно 27 січня відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту.

Що таке Голокост:

Голокост – це геноцид єврейської раси в роки Другої світової війни. Він досяг неймовірного розмаху. Холокосту піддалися понад 6 млн євреїв.

Чому День пам’яті жертв Голокосту відзначають 27 січня:

Саме 27 січня 1945 року Червона армія визволила перший і найбільший гітлерівський концтабір Аушвіц (польська назва – Освенцім). Тільки тут, в 70 км від Кракова, за роки війни – з 41-го по 45-й – було вбито більше 1,4 млн осіб, з яких 1,1 млн були євреями.



На момент звільнення радянськими солдатами в концтаборі містилися 3 тис. євреїв. Саме цей табір вважається головним символом Голокосту.

Встановлення Дня пам’яті жертв Голокосту:

Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту був встановлений Генеральною Асамблеєю ООН 1 листопада 2005 року в резолюції 60/7. Ініціаторами виступили шість країн: Ізраїль, Україна, Росія, Канада, Австралія і США. Співавторами були ще 90 країн. Генеральна Асамблея ООН закликала держави-члени розробити і проводити освітні програми, щоб уроки Голокосту назавжди збереглися в пам’яті наступних поколінь і сприяли запобіганню актів геноциду в майбутньому. Вперше День пам’яті жертв Голокосту провели 27 січня 2006 року.

Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту:

У багатьох країнах світу є меморіали і музеї, присвячені пам’яті жертв геноциду, і в цей день тут проходять траурні церемонії і різні пам’ятні заходи та акції.

В Освенцімі в цей день також проходять пам’ятні заходи. В даний час він відкритий для всіх. Холокосту зазнали й інші групи людей: поляки, радянські військовополонені, смертельно хворі, гомосексуалісти-чоловіки, інваліди… Гітлерівська ідеологія підносила голокост як очищення арійської нації.