Більше грошей на дітей: хто отримає додаткові кошти

Багатодітним родинам планують виплачувати щомісяця додатково 2027 грн.

Гроші хочуть виплачувати сім’ям, у яких троє дітей. Батьки отримуватимуть кошти доки дитина не досягне шкільного віку. Далі планують запровадити виплати на дітей до 16 років. В уряді вважають, що це допоможе боротися з бідність і стимулювати народжуваність, пише rbc.ua.

“Такі виплати – це популістичний передвиборчий хід. Я не думаю, що це матиме якийсь великий вплив як на економіку, так і на рівень народжуваності. З одного боку, у нас не настільки багато таких сімей, і це не настільки велика сума, що суттєво вплине на інфляцію.



З іншого – якщо говорити про демографію, то цей фактор і на неї також не сильно подіє”, – каже старший економіст Центру соціально-економічних досліджень CASE-Україна Володимир Дубровський.

За його словами, кошти, які вже отримують молоді сім’ї, суттєво не підвищили народжуваність.

“Якась частина бідних людей справді почала народжувати більше дітей, щоб отримувати гроші. Це не є особливо хорошою тенденцією. Люди, які не можуть або не хочуть заробляти, народжують дітей, отримують на них великі субсидії. Виходить, що такі діти зростають у бідності, їм не можуть дати нормальної освіти”, – наголошує економіст.

Він додав, що поки в Україні таке явище не носить масового характеру.

“Не все, що є у практиці розвинених країн, є правильним. Від такого явища утворюється прошарок електорату, цілком залежний від держави. Такі люди стабільно голосують за певних політиків, і дуже важко потім ці виплати скасувати. Прошарок суспільства, який живе виключно на соціальні виплати від держави і не хоче нічого в цьому змінювати, існує у Німеччині, в США, у Швеції”, – пояснює Дубровський.