Великий піст: смачні рецепти з дозволених продуктів і правила харчування

Хочете дізнатися про те, яким має бути харчування у Великий піст? Коли він починається і закінчується в 2019 році? Тоді візьміть на замітку цю статтю. Тут ви не тільки знайдете корисну й потрібну інформацію про те, що можна їсти, а чого не варто під час Великого посту, але й дізнаєтеся рецепти найсмачніших пісних страв.

 

Перший тиждень у Великому посту найсуворіший
Перший тиждень перед Великим постом Масляний. Можна вдосталь їсти млинців, ласувати ікрою та іншими смаколиками. Після цього мирянам належить поститися перед православною Пасхою.

У 2019 Великий піст починається 11 березня, а закінчується 27 квітня. Перший тиждень посту найсуворіший. Адже в перший і четвертий день потрібно відмовитися від їжі: 11-го тв 14-го березня можна пити воду.



Крім цього, нічого не можна їсти 26 квітня, у Страсну п’ятницю.

У перший тиждень посту 2019 року один день (12 березня) потрібно буде обійдися лише вживанням хліба й води. 13-го та 15-го березня дозволяється сира їжа без олії. У вихідні дні, 16-го і 17-го числа – гаряча їжа з рослинною олією, в неділю можна пити вино. Але вживати його в православний піст можна трохи: келих або два.

Головне в ці дні – не тільки обмежувати себе в їжі у вживанні спиртного, але й ставати ближчим до Бога. Читати молитви, просити прощення за скоєне. Тобто їжею кожної людини в ці дні повинна стати «їжа» духовна. Перечитуйте Біблію, розповідайте дітям про Бога та те, в чому суть святої Пасхи.

Кожен із нас повинен вирішити для себе, буде він поститися чи ні. Не всі сучасні люди зможуть витримати обмеження в їжі. Є, звичайно ж, і ті, кому поститися можна. Але про це ми поговоримо трохи пізніше. А поки перейдемо до подальшого графіку харчування. Дізнайтеся пісний розклад по днях.

Яким має бути харчування? Розклад по днях
Якщо ви відчуваєте потребу в духовному очищенні, ходите в піст якомога частіше до церкви, читаєте більше молитов, не оговорюйте нікого в ці дні та не злословте. Дотримуйтесь обмежень, отримуючи користь для душі та тіла.

Наше розклад по днях допоможе вам скласти меню. Пісний календар харчування повністю поміняє ваш раціон. Поститися – зовсім не означає голодувати. За винятком декількох днів першого тижня посту й Страсної п’ятниці. Весь інший час ви можете бути ситими й харчуватися смачно.

Друга седмиця (так називається один православний тиждень) посту: з 18 по 24 березня, третій: з 25 по 31, четвертий: з 1 по 7 квітня, п’ятий: з 8 по 14, шостий: з 15 по 21, останній сьомий – Страсний : з 22 по 27 квітня.

Великому посту притаманне наступне харчування по днях:

• Понеділок, середа, п’ятниця – сухоядіння. У ці дні потрібно їсти сиру їжу без олії.

• Вівторок, четвер – гаряча їжа без олії.

• Субота, неділя – гаряча їжа з рослинною олією. У неділю – вино.

Виняток становить лише Благовіщення, яке святкується 7 квітня, і Вербна неділя – 21 квітня. У ці дні, крім гарячої їжі з рослинною олією та вина, можна їсти рибу й різні морепродукти. У Лазареву суботу, 21 квітня, дозволяється також рибна ікра.

У останній тиждень протягом чотирьох днів (22, 23, 24, 25 квітня) – сироядіння. У суботу, після Страсної п’ятниці, 27-го числа, також сухоядіння. Це – останній день посту, коли дозволяються сирі продукти без олії.

А тепер дізнайтеся, що можна робити, а чого не можна під час посту. І чи варто дітей примушувати дотримуватися суворих обмежень? Отже, перейдемо до загальних правил Великого посту.

Усі «не можна»: кому не варто поститися та які є заборони?
До категорії людей, яким заборонено поститися, відносяться вагітні жінки та матері-годувальниці. Не можна обмежувати в їжі дітей, тяжкохворих людей та ослаблених після операції або тяжкої хвороби.

Деякі віруючі батьки змушують дітей поститися. Інші не знають, чи варто це робити. Та навіть маленькі діти можуть багато чого зрозуміти, якщо їм усе правильно пояснити. Не варто вимагати від дочки або сина поститися за суворим статутом.

Відмовте дитині у вживанні солодощів в пісні дні. Не давайте сосисок і ковбаси, не купуйте хот-доги або шаурму. Поясніть дитині, навіщо потрібні такі обмеження. Не змушуйте читати довгі й незрозумілі їм молитви. Краще купіть невеличкий дитячий молитвослов. А то ж так у дитини можна відбити будь-яке бажання поститися. Пам’ятайте, що піст не повинен бути для нього великою мукою.

Виключіть у пісний період спиртне, м’ясо, яйця, сир та інші продукти тваринного походження. Відмовтеся від вершкового масла, різних соусів та майонезу. У ці дні не можна зловживати смаженою їжею, всілякими прянощами, цукром і сіллю.

Відмовтеся від відвідування розважальних закладів, гучних вечірок, рясного застілля, святкування новосілля, днів народжень тощо. Головне в пісні дні, щоб ваші помисли були чистими. Ставтеся до оточуючих доброзичливо. Прощайте образи й концентруйтеся на молитвах.

Щоб піст для вас або вашої родини не був чимось занадто обтяжливим, візьміть на замітку наші кулінарні рецепти випічки. Дізнайтеся, що має бути в пісному продуктовому кошику в дні сироядіння?

Для вашої пісної кухні краще всього підійдуть різноманітні види круп, гриби, сухофрукти, горіхи, насіння, овочі. У дні сироядіння віддавайте перевагу моркві, капусті, яблукам, ківі, а також іншим овочам та фруктам. Їжте горіхи, насіння і сухофрукти.

У дні, коли дозволяється гаряча їжа без олії, можете відварити цвітну капусту або запекти в духовці картоплю, зварити кашу з гарбуза, рису а яблука або запекти шматочки гарбуза в духовці. Дуже смачні запечені в духовці яблука, начинені горіхами й медом.

У суботу та неділю побалуйте себе, рідних і близьких чимось смачненьким. Якщо ви не можете жити без випічки, тоді приготуйте медові кекси. Випічка виходить ароматною, смачною і ніжною. Та й готувати кекси абсолютно нескладно.

Візьміть щіпку солі, додайте 2 ст. лож. меду, 1 скл. води, 1\2 скл. цукру, 1\2 скл. олії (рослинної або оливкової). Усе це добре розмішайте. До 1,7 скл. просіяного борошна додайте 1,5 ч. лож. соди. Перемішайте. Потім змішайте обидві суміші. Тісто має вийде рідким.

Можете додати в тісто горіхи, родзинки або будь-які інші сухофрукти. Розлийте тісто в формочки, заповнивши їх на 2\3. Випікайте 15-20 хв. при температурі 180°С.

Пиріжки з капустою або картоплею з грибами, приготовані на пісному тесті, нічим не гірші, ніж на здобному. Замісіть тісто. Для цього візьміть 3 скл. борошна, 2 ст. лож. цукру, 1/2 ч. лож. солі, 1 скл. теплої води, 1 ч. лож. сухих дріжджів, 3/4 скл. оливкової олії. Для начинки зваріть 3-5 картоплини (в залежності від розміру), 2 цибулини і 280-320 г грибів. Можете використовувати тушковану капусту або приготувати пиріжки з гарбузом.

Для початку залийте дріжджі теплою водою і залиште хвилин на 10-15. У просіяне борошно додайте цукор, потім влийте туди воду з дріжджами. Додайте олію (краще – оливкову). Потім місіть руками хвилин 15-20. Залишіть тісто підходити на 45 хвилин або годину.

Накрийте його в мисці серветкою або рушником. Через півгодини перемніть тісто, яке підійшло. Коли через годину почнете робити пиріжки, то, розділивши його на шматочки, залиште ще хвилин на 15-20 для вистоювання.

Потім візьміть начинку, защипніть пиріжки та викладіть їх на деко, застелене пергаментом. Знову залиште хвилин на 15-20. І тільки потім покладіть у розігріту до 180°С духовку, попередньо змастивши деко оливковою олією. Печіть 15-20 хв. до появи золотистого кольору.

Пісні чебуреки можуть вам настільки сподобатися, що ви будете готувати їх і після закінчення посту. Для початку приготуйте начинку. Для цього зваріть 500 г картоплі. Посоліть, перемніть. Обсмажте до золотистого кольору 2 середні цибулини та 4 печериці (якщо гриби не великі, а середні або зовсім маленькі, збільште їхню кількість).

Подрібніть 1 великий або 2-3 маленьких зубчиків часнику. Додайте в начинку разом із 1 подрібненим перчиком чилі. Потім – 1 ст. лож. соєвого соусу, 1\2 ч. лож. чорного меленого перцю, а також подрібнену зелень кропу.

У просіяне борошно (2 скл.) додайте 1 скл. гарячої води, 2 ст. лож. оливкової або соняшникової олії, посоліть. Замісіть тісто. Накрийте його харчовою плівкою, почекайте, поки охолоне.

Розкачайте тонко тісто, на одну половину чебурека викладіть 1,5 ст. лож. начинки. Накрийте другою половинкою тіста, краї защипніть, поплескайте по чебуреку, щоб випустити із нього все повітря. Обсмажуйте в розігрітій духовці на соняшниковій або оливковій олії до золотистого кольору.

Подавайте гарячими – так набагато смачніше! Можете їсти їх із салатом або свіжими овочами. Спробуйте приготувати чебуреки і ви. Сподіваємося, залишитеся задоволені. Як бачите, і в піст можна смачно їсти. Тож боріться з гріхами, наближайтеся до духовної чистоти, знаходьте рівновагу з душею через піст!

Джерело.