Тернопільські матусі можуть отримати компенсацію на послуги няні

Муніципальна няня на Тернопільщині готова до роботи. Батькам трьохрічних дітей можуть компенсувати витрати на послуги няні у розмірі 1626 гривень. Для цього необхідно укласти угоду з особою, яка виконуватиме обов’язки няні.

Тернополянка Олеся Франчук – мама двох діток до трьох років. Жінка планує вийти на роботу, відтак шукає няню. «Нова соціальна програма мене дуже зацікавила. Я можу укласти дві угоди з нянею і отримувати компенсацію по 1626 гривень на кожну дитину.



Це дозволить мені дещо зекономити на витратах. Спробую оформити нянею свою свекруху».

Щоб скористатися новою соціальною послугою, няня повинна бути фізичною особою підприємцем і сплачувати податки, – каже директор департаменту соціального захисту населення ОДА Вадим Боярський. Однак поки що брати участь в новому урядовому проекті люди не поспішають.

«У Тернополі зареєстровано одне звернення з приводу оформлення муніципальної няні, ще одне звернення маємо в одному з районів області. Обов’язкова умова – няня має бути оформленою підприємцем і сплачувати податки. Держава цій особі зарахує стаж. Оформити муніципальну няню можуть батьки дітей до трьох років. Для цього необхідно укласти угоду з особою, яка готова виконувати послуги няні. Батьки спочатку здійснюють оплату послуг няні, в управліннях соціального захисту вони показують підтверджуючі документи, в результаті вони отримуватимуть компенсацію у розмірі 1626 гривень. Муніципальною нянею можуть бути навіть родичі, тобто скористатися послугою «муніципальна няня» можуть батьки (усиновлювачі) та опікуни дитини, що не досягла трирічного віку. Муніципальною нянею може стати ФОП або працівник підприємства/організації, що надає послуги з догляду за дітьми».

Компенсацію на послуги няні виплачуватимуть управління з питань соціального захисту населення щомісяця. Підставою для виплат будуть надані батьками документи, що підтверджують витрати на оплату послуг няні. Компенсацію призначать незалежно від того, чи отримують батьки допомогу на дитину.