Переїхав жінку і втік: на Тернопільщині винуватця аварії звільнили від кримінальної відповідальності

Деякі метаморфози законодавства не відповідають людському сприйняттю, звичаєвому праву. Здавалося б, як можна водієві вийти сухим з води, якщо він дуже покалічив пішохода, не спинився, щоб надати допомогу, викликати «швидку», а втік.

У листопаді минулого року ДТП з такими наслідками сталася на вулиці одного села Збаразького району. Увечері водій «Жигуля» на заокругленій ділянці дороги не вписався у поворот, виїхав на зустрічну смугу, де наїхав на жінку, яка йшла обочиною. Лікарі діагностувал  `и переломи обох сідничних кісток, лівої малогомілкової кістки, синці, що кваліфіковано як середньої тяжкості тілесні ушкодження, пише Свобода

Минулого тижня у Збаразькому райсуді звільнили винуватця аварії від кримінальної відповідальності. Запитаєте – як таке може бути?

З’ясувалося, обвинувачений звернувся до суду із заявою – звільнити його від кримінальної відповідальності у зв’язку з примиренням з потерпілою. Прокурор, який підтримував державне звинувачення, не заперечував.



І сама потерпіла заявила, що не має жодних претензій до водія, оскільки він відшкодував усі збитки. За таких обставин суд звільнив винуватця від відповідальності.

Можна передбачити здивування: то гроші тепер вирішують все?.. Не все, але багато чого, а надто у тих кримінальних провадженнях, де йдеться про злочини невеликої важкості. Аварія у збаразькому селі, незважаючи на важкі наслідки у суто людському розумінні, кваліфікується як злочин невеликої важкості. За порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження, передбачено покарання менше, ніж два роки позбавлення волі, тому за цим критерієм злочин вважається не важким.

За законом, особа, яка вперше вчинила злочин невеликої тяжкості, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона примирилася з потерпілим та відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

На думку фахівців, така правова можливість на руку потерпілому, а саме він більш оперативно отримає компенсацію заподіяної йому шкоди. Державі теж вигідно: вона зекономить фінансові й інші ресурси, які витрачалися б на покарання винуватця. Ну і найкраще від «індульгенції» самому обвинуваченому, адже за гроші він купує собі свободу.