Львів’яни поки не готові оголосити “війну” пластиковим пакетам (фоторепортаж, відео)

У Львові 9 квітня стартувала просвітницька кампанія «Без поліетилену». Покупці підтримують ініціативу, але поки не готові платити 20 грн за паперові пакети, або носити свої торбинки.

У Львові 9 квітня стартувала просвітницька кампанія «Без поліетилену».  Як передає кореспондент УНІАН, за задумом організаторів, акція сприятиме тому, щоб заклади торгівлі міста, змінювали свої стандарти обслуговування і популяризували практику закупівлі продуктів у багаторазову тару. Першим серед заходів кампанії сьогодні став «День без поліетилену». У гіпермаркетах і супермаркетах міста мінімізували так звані пакети-«майки» у відділах, залишивши поліетиленові рукавички та пакети лише в овочевих та рибних відділах, натомість на стійках виклали паперові пакети для упаковки хліба, овочів, кондитерських виробів та ін. У деяких супермаркетах із кас повністю забрали поліетиленові пакети, як альтернативу тут пропонують паперові пакети з ручками та багаторазові екоторбинки, а також дають можливість покупцям купувати вагові товари у власну тару і наліпити цінник на власний контейнер. У більшості ж – паперові пакети продавали поруч із поліетиленовими – на вибір покупця.



Широко анонсована акція, як виявилося, сьогодні стала несподіванкою для покупців багатьох популярних серед містян супермаркетів.

Більшість відвідувачів із здивуванням реагували на пропозиції касирів придбати замість звичного поліетиленового пакету за 2 грн, паперовий пакет за 19.99 грн або ж багаторазову торбинку чи екопакет за ціною від 40 грн. Хтось навіть «не чув про це», а комусь це «зайве, бо так звик». Зрештою, і не всі потужні торгівельні мережі долучилися до кампанії. Популярні серед львів’ян супермакети мережі «Сільпо», до кампанії не долучилися. Як зазначили в адміністрації, мовляв, такі питання вирішують маркетологи…

Тому, у мережі цих супермаркетів сьогодні, звично пакували хліб і кондитерські вироби у паперові пакети (це правило тут діє вже тривалий час), а всі інші продукти – у пакети-«майки» та поліетиленову плівку (нарізка, сири, ковбаси). На касі пропонували звичні для постійних покупців поліетиленові пакети різних розмірів. Як зазначив 32-річний працівник ІТ-компанії львів’янин Дмитро, який сьогодні відвідав «Сільпо» на вул. Виговського, він «обома руками «за» екологію і відмову від поліетилену, фінансово спроможний купувати паперові пакети, але не звик мати при собі багаторазову торбинку, а паперові пакети «не витримують ваги придбаного товару». Надійність і зручність у придбанні – ось якими для нього наразі є переваги користування поліетиленовими пакетами. 50-річна освітянка Леся Чайка, яка постійно відвідує супермаркет «Арсен» у найбільш густонаселеному, Сихівському районі Львова, з її слів, «в захваті від того, що у відділах супермаркету сьогодні з‘явилися паперові пакети різних розмірів для продуктів», але купувати екоторбинку вартістю від 40 грн або паперовий пакет за 20 грн, щоб донести додому запаковані у паперові пакети продукти, також не готова. «Зазвичай, відразу після роботи заходжу у магазин. При собі рідко маю власну торбинку, зручніше придбати і принести покупки у поліетиленовому пакеті, який згодом можу використати в інших цілях», – так аргументує свій «неекологічний» вибір жінка. А ось 50-річна жителька Львова Ольга Мілєр (за фахом – психолог) активно долучилася до кампанії з власних переконань здорового способу життя, збереження екології та економії сімейного бюджету. Жінка завітала до супермаркету «Сільпо» на проспекті Червоної Калини з власною тарою, яка виготовлена з біологічно-хімічно нейтрального полімеру. За її словами, те, що у супермаркетах надають можливість купувати продукти у власну тару – великий крок назустріч покупцю, який дбає за своє здоров‘я та довкілля, а також економити сімейний бюджет. Адже всі покупки у контейнерах вона складає у раніше придбану торбинку з тканини. Загалом, просвітницька кампанія «Без поліетилену» у Львові триватиме до 3 липня – достатньо, щоб городяни і виробники екопродукції стали ближчими одне до одного. У подальшому, окрім поступового переходу на альтернативне пакування у магазинах, протягом кампанії також будуть поширюватись просвітницькі відео- та аудіоролики, зокрема – у соцмережах. Також у місті відбуватимуться великі тематичні заходи – фестивалі та ярмарки. Нагадаємо, у листопаді 2018 року виконком Львівської міської ради ухвалив рішення про обмеження використання поліетиленових пакетів.