Страсна п’ятниця: 4 речі, які має зробити кожен християнин в цей сильний день

Що таке Страсна п’ятниця? Це найтpaгiчнiший і сумний день для християн. День, коли був відданий під суд і рoзп’ятий Ісус Христос. І з давніх часів Страсна п’ятниця, яка в 2017 році припадає на 14 квітня, у наших предків викликала внутрішній трепет, з якого народилася ціла серія прикмет і звичаїв.

 

 

Що обов’язково потрібно зробити у Страсну п’ятницю

Найсуворіший піст. В ідеалі – краще не їсти до виносу плащаниці (зазвичай це відбувається близько 15.00). Після цього можна їсти хліб і воду. Люди похилого віку досі стверджують, що якщо в Страсну п’ятницю старанно молитися і постити, то неодмінно помpeш на Великдень і потрапиш в рай.



Священики скептично ставляться до даної прикмети, але піст радять дотримуватися в міру своїх сил.

Відпочинок. Так-так, саме в п’ятницю було заборонено працювати, щоб зберегти сили для приготування пасхальної трапези і всеношної служби.

З ранку потрібно виглянути у вікно. Якщо першим побачите стару людину, то вас чекає низка не зовсім приємних подій. А якщо побачите молоду жінку, тоді найближчі 3 місяці у вас буде удача у всьому!

Освятити каблучки. Оочищені таким чином, прикраси будуть весь рік оберігати власника і його сім’ю від хвороб.

Чого ні в якому разі не можна робити

У цей день не можна садити город і протикати землю вилами або лопатою. Інакше, як стверджують старовинні книги, всю сім’ю чекає біда.

Ні в якому разі в Страсну п’ятницю не можна пекти паски : вони не вийдуть навіть у самої досвідченої господині. А ось хліб пекти можна. Вважається, що буханець, спечений в п’ятницю, зцілює від усіх хвороб і не пліснявіє.

За старих часів годуючим матусям старі радили відучати дітей від гpyдей. Вважається, що в такому випадку вони будуть здоровими. Але навіть якщо ви готові до відучення малюка, придивіться уважніше, а чи готовий малюк до цього важливого в своєму житті кроку?

 

Джерело.