ПІДТРИМУЄМО ТРАДИЦІЇ: ЯК АВТЕНТИЧНО ВІДЗНАЧАЮТЬ МАЛАНКУ ТА НОВИЙ РІК ЗА СТАРИМ СТИЛЕМ НА ТЕРНОПІЛЬЩИНІ

Жителі Горошової дотримуються традицій та влаштовують справжній бал-маскарад на Маланки

94274

Як автентично відзначають Маланку та Новий рік за старим стилем, можна довідатися у віддаленому селі Горошова на Тернопільщині. Місцеві мешканці дотримуються традицій та влаштовують справжній бал-маскарад. Подивитися на дійство приїжджають мешканці з усіх регіонів України.

До Маланки та Старого Нового року готується уся Горошова. Одне з найголовніших дійств – це обрання Маланки. Цю почесну місію виконує неодружений хлопець.

“Хлопці збираються партіями і ходять до кожного будинку, де є дівчина. Одяг мама збирала по усьому селі старовинний. Одягали мене тітки старі, які вже багато років одягають Маланків, і мене збирали”, – розповів Дмитро Якивчук, “Маланка”.

Маланка має непросте завдання: обійти в селі усіх дівчат та віншувати їх піснями і танцями. А ті пригощають Маланку.

Цій традиції багато років. Старші люди згадують: за радянської влади за це не раз діставалося.

“В 60-х роках ходили з верпетом, нам не дозволяли.. директор школи мене визвав і бив, можна сказати, отак во по каркові… але нічого, ми традицію підтримуємо”, – сказав мешканець Горошової Тарас Прокопів.

Попри автентичні традиції, у селі зародилися і нові – це маскарад. Мешканці переодягаються не лише у традиційних, а й у сучасних героїв.

Тереза Костецька, Олена Вербицька, Тернопільська область, “5 канал”.

Джерело.