Вода з криниць у підтоплених селах краю стала небезпечною

Вода з криниць в окремих селах Бережанського, Збаразького та Козівського районів небезпечна для здоров’я. Фахівці Держпродспоживслужби зафіксували перевищення рівня нітратів. Відтак це може становити смертельну небезпеку для дітей до трьох років.

Причиною забруднення води могло бути підтоплення внаслідок сильних дощів 28 – 29 квітня або неправильна господарська діяльність, – вважає начальник управління нагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби в області Нінель Цяпа. Зокрема, в результаті досліджень зразків питної води, були встановлені невідповідності за санітарно-хімічними показниками.

«З 16 відібраних (з них 7 з індивідуальних, децентралізованих джерел водопостачання) взірців питної води у 5 були встановленні невідповідності за санітарно-хімічними показниками (за мікробіологічними показниками відхилень не виявлено). Зокрема, це стосується Бережанського та Збаразького районів. Хоча перевищення показника (нітрати) не може призвести до гострих отруєнь, однак вживати таку воду є небезпечно для здоров’я, особливо дітям раннього віку».

Власники криниць у населених пунктах, які зазнали підтоплень, змушені їх очистити.



Втім, часті опади, що спостерігаються у травні, далі забруднюють джерела.

«Якщо забруднюються поверхневі води, то йде забруднення і підземних вод. Річка Корса у Козівському районі наробила багато лиха, тому необхідно здійснювати її розчистку, щоб попереджувати надзвичайні події. У районах, які зазнали найбільших підтоплень під час негоди 28 – 29 квітня, якість води погіршилася. Хоча вже нині катастрофічною її назвати не можна. Нині ми проводимо обстеження за станом річок і гідротехнічних споруд. Також в області прийнята програма розвитку водного господарства, де передбачені кошти для попередження і захисту від шкідливої дії вод», – розповідає заступник начальника регіонального офісу водних ресурсів у Тернопільській області Ярослав Вівчарук.

Вирішення проблеми забрудненої води у криницях Ярослав Вівчарук бачить у встановленні централізованого водопостачання. Втім, проект для сільської місцевості дороговартісний.