Тернополяни повинні укласти договори із надавачами житлово-комунальних послуг

Надання житлово-комунальних послуг здійснюється згідно з укладеними договорами між споживачами послуг та їх надавачами. Тернополяни повинні укласти такі договори на рік. Якщо ж споживачі без вагомих причин відмовляються від укладання договору, надання їм комунальної послуги припинять.

 

 

Що стосується оплати за спожиті комунальні послуги, вона здійснюється щомісяця, якщо в договорі не зазначено іншого порядку та строків. У центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області нагадують, що з 1 травня 2019 року вступив в дію Закон України «Про житлово-комунальні послуги», який регулює права та обов’язки як надавачів комунальних послуг, так і їх споживачів. Згідно зі ст. 26.



Закону передбачили відповідальність за несвоєчасне здійснення платежів за спожиті послуги.

То що ж злісним неплатникам загрожує штраф у разі несплати за користування:

– житловою послугою – послуга з управління багатоквартирним будинком;

– комунальними послугами – постачання та розподіл природного газу, постачання та розподіл електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами.

У випадку несвоєчасної оплати споживач зобов’язаний сплатити пеню в розмірі, встановленому в договорі, але не вище 0,01 відсотка суми боргу за кожен день прострочення. Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100 відсотків загальної суми боргу.

Нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку внесення плати за житлово-комунальні послуги. Проте пеня не нараховується за умови наявності заборгованості держави за надані населенню пільги та житлові субсидії та/або наявності у споживача заборгованості з оплати праці, підтвердженої належним чином

Джерело.